Kijkbuis

Recap: Holland's Next Top Model 2017 #4

Elke maandag zet ik mijn testosteron in de koelkast en plof neer op de bank om Holland’s Next Top Model te kijken. Speciaal om voor jou een HNTM recap te schrijven over het programma wat ik jarenlang probeerde te mijden. Tot de vorige editie dan. Vandaag: aflevering 4.

En ja. Natuurlijk bevat deze Holland’s Next Top Model recap spoilers, dus je bent gewaarschuwd!


Na het afscheid van ons aller Quincy (oh ja, en Sanne) hebben de modetraantjes rijkelijk gevloeid. Wat zullen we die meid missen. Maar de wereld van fesjon is keihard. Tijd om in emotioneel rustigere vaarwateren te komen is er niet. We moeten door. In aflevering 4 draait het om personality. Geen lege blikken of Zoolander koppies, maar ‘smizen’. Smilen met je eyez. Of zoiets. Bedacht door Next Top Model-oprichtster Tyra Banks en dé manier om een verpletterende indruk achter te laten. Zo neem je toch weer een klein lesje modediepgang mee op de maandagavond. Iets waar het mijn recaps volgens bepaalde fora tekort aan doe. Heb ik via via gehoord 😉

Deze week begint verpletterend. Met een dans. Niet zomaar een dans, maar een dans die Nederland op haar grondvesten doet trillen. Een voorzien van choreografische perfectie door Backstreet Boys 2.0: Milan, Ritse en Montell. Dit moet een nieuw format opleveren: So You Think You Can Topmodel. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

Anna heeft vermoedelijk de backstage beelden van het dansje gezien en schakelt de noodhulp in van Amber. Die kan wel dansen. En hele leuke feestjes geven. Of de vloer stofvrij maken met haar kapsel. Win, win, win. De modellen zijn van hun Alfredo Gonzales sokken geblazen door deze chick. Alleen Jamie goes loco. Dit. Wordt. Zijn. Opdracht. Hij betreedt dan ook als eerste de runway. Want Jamie vindt lopen wel leuk. Catwalklopen dan. Niet afstandlopen hoor, daarvoor pakt die liever de bus. Jongen naar mijn hart.

Terwijl flashbacks naar Chelseys val in aflevering 1 het beeld passeren duikt Amber de kast in voor een rekkie vol met hoeden. De groep kiest voor iedereen een exemplaar uit die bij het model past en de catwalkkillers in spé moeten deze daarna showen. Bij de meesten gaat dit wel oké. Alleen Bonita breekt bijna der nek tijdens een kekke move. Dat belooft wat voor vanavond, want dan krijgen de chico’s en chicka’s een opdracht waarbij hun nieuwe, uitgesprokenere ik centraal staat.

Over naar onze hoofdstad. In Amsterdam belanden de modellen in een dansorgie vol met spastische aanvallen, fysiek onmogelijke draaien en een scala aan kleurrijk geweld. Voor de gelegenheid heeft Amber zich omgetoverd tot een ongesteld Vrijheidsbeeld met een fetisj voor rozen. Of zoals Daila het noemt: een romper. Kinky.

Ready to rumble tijdens een extravagante model-dance-drag off? Nou, niet echt. Ver buiten hun comfortzone zoeken de deelnemers een outfit uit van Amber Ambiance’s psychedelische kledingrek. Bont, glitter, wat leer, alles kan en mag. Hakken aan en gaaaaan. Een opdracht op het lijf geschreven voor Jamie. #not. De boy valt meteen af. Het zijn vooral travo indiaan Montell, flower power kapitein Latanya en Sanne die het hem compleet rocken. Menig vader legt na haar performance zijn krant opzij en begint spontaan HNTM mee te kijken. Foei! Terecht gaat onze bitch to love Latanya er met de winst vandoor. Madame krijgt niet alleen een beker, maar ook tijd met jurylid Nigel. Iets waar Chelsey best jaloers op is. ‘Ik weet dat die getrouwd is, maar alles kan kapot’. Second Love heeft er een nieuwe ambassadrice bij.

Aa. A. Anna mail. Anna mail. Aa. A. Anna mail. Tijd voor een challenge anno 2017. Lekker genderneutraal krijgen alle deelnemers dezelfde outfit aan. Het broertje van Syb van der Ploeg (je kent hem wel van vroegah) noemt het ‘de communistische gedachte’, maar we weten allemaal wel beter. Neutraal betekent tegenwoordig media-aandacht. En dus cashen. Maar goed, back to business. De genderless outfit valt vooral bij Hagrid van Harry Potter aka Jamie in de smaak. Je ziet hem al komen aanvliegen met zijn glitterhakken aan. Avada Glittera!

Ondertussen krijg ik thuis op de bank een beetje heel erg de kriebels van de fotograaf en zijn matties eromheen. Een gevouwen hoedje op je hoofd en een appel schillen op de foto, omdat het per sé ‘echt’ moet zijn. Houd toch op joh. Alsof je alleen jezelf bent als er een boek op het puntje van je neus balanceert. Mensen krijgen een enkeltje Pieter Baan als ze zo in de bieb zitten. Leg de modellen dan op de gevoelige plaat vast met hun hand in de broek terwijl ze op de bank een seizoen House of Cards bingewatchen. Dat is pas puur, oprecht en echt. Maar goed, wat weet deze Barneveldse boy nou van fashion? Mijn meest hippe outfit bestaat uit een coltrui met witte Vans. Dus dat oordeel laten we over aan onze jury.

Tijd voor de test. Twintig vragen over… Oh, wacht verkeerde programma. Wie weet later dit jaar 😉 Geen Art, wel Anna, Nigel, JP en Kim. Die tegenwoordig schijnbaar niet alleen voor, maar ook achter de camera staat. Want op dat feit leggen ze elke aflevering wel heel veel nadruk. Kan iemand mij vertellen waarom?


Voor het laatste deel van Holland’s Next Top Model kennen jullie de volgorde. Een voor een komen de foto’s voorbij, de juryleden doen hun zegje en er valt weer een deelnemer af. Zo ook deze aflevering. Het is Sanne die de beste foto van de week heeft en aan het einde blijven Milan en Chelsey over. Menig bakvisje is het vast met mij oneens, maar please geen Chelsey eruit. Gewoon niet doen!

Fuck, waarom? Deze zag ik even niet aankomen. En ook de helft van alle modellen niet. Om in Chelsey’s eigen manier van praten te blijfuh: we gaan je missah maid.

Tot de volgende HNTM recap. Adios!

Sander


PS: nog een keertje vals doen met Quincy? Check hier dan nog één keer zijn leukste uitspraken.