Tech

DIY: boekenrek

Als verzamelaar van kookboeken zie ik de stapel op mijn bureau maandelijks groeien. Hartstikke leuk, maar zonde om alles direct in de kast te zetten en amper te genieten van de mooie covers. Reden genoeg om eens op zoek te gaan naar een passende oplossing. Daarom is het vandaag tijd voor de allereerste DIY op Dudes & Dont's: een boekenrek

Hieronder vind je een stap voor stap uitleg om zelf mee aan de slag te gaan:


Wat heb je nodig

- houten latten (zie foto)

- 10 kleine schroeven

- 2 grote schroeven + pluggen ter bevestiging

- blikje verf

- kwast

Benodigdheden

- boor

- elektrische schroevendraaier

- schuurmachine (of schuurpapier)

- waterpas

Tijd: één uur per boekenrek

Kosten: zo'n €20 voor een en in totaal €25 voor twee stuks

Voor deze DIY werden wij door Gamma gevraagd om gebruik te maken van hun website Dat Vraag Ik. Hierop kan je tot en met 16 augustus live chatten met experts en zo direct advies krijgen tijdens het klussen. Zelf liep ik bijvoorbeeld tegen het probleem aan dat de schroeven een heel klein stukje uitstaken waardoor het geheel net niet glad werd. Gelukkig was daar Kees, nog bedankt Kees, en hij gaf het idee om met een grote schroefkop de gaten nogmaals te boren om deze zo 'te verzinken'. Handig voor de niet zo mega ervaren klusser als ondergetekende. klussen maken zelf tijdschriftenrek boekenrek plank

1. Je kunt de latten zelf zagen, maar het is natuurlijk veel makkelijker om het bij de bouwmarkt voor je te laten doen. Dit levert ook een strakker eindresultaat op.

Voor mijn boekenrek heb ik de volgende vuren latten gebruikt:

- 300 cm lang x 69 mm breed en 18 mm dik, hier zijn de onderdelen 1 en 4 (2x) uit gezaagd
- 270 cm lang x 27 mm breed en 12 mm dik, hier is onderdeel 2 uit gezaagd
- 270 cm lang x 44 mm breed en 18 mm dik, hier is het onderdeel 3 uit gezaagd

2. Gebruik de schuurmachine (of schuurpapier) om de planken glad te maken en de oneffenheden te verwijderen.

3. Boor nu de gaten waar de schroeven komen voor met een klein opzetstuk (ongeveer 3 mm). Zie de foto voor de juiste plekken. Het is belangrijk om dit te doen, omdat de latten anders gaan splijten. Voor een mooiere afwerking kan je de gaten verzinken.

tijdschriftrek boekenrek tips DIY

4. Schroef nu de onderdelen van het boekenrek in elkaar. Begin met de onderdelen 1 en 4 en bevestig hier vervolgens 3 aan vast. Dit kan je alleen doen, maar met wat hulp gaat het veel gemakkelijker en preciezer!

5. Bevestig als laatste de voorste lat aan het rek. Hiervoor kan je kleine spijkers gebruiken, maar dit is niet erg stevig. Zelf heb ik aan elke kant een schroef geboord en het gat afgeplakt met plamuur.

6. Gebruik nu de schuurmachine om de laatste oneffenheden en uitstekende stukjes weg te schuren. Voor een robuuste look kan je ook extra nerven en hoeken wegschuren.

Dudes & Dont's mannenblog inspiratie DIY

Optioneel 7. In principe hoeft het boekenrek niet afgewerkt te worden, maar het staat wel veel leuker. Zelf heb ik het rek voorzien van een klein beetje grijze verf. Meng hiervoor verf met water, verhouding ongeveer 1 op 6. Op deze manier schilder je het heel licht en behoudt het de natuurlijke uitstraling.

8. Boor in de bovenste lat en in de muur twee gaten om het rek te bevestigen aan de muur. Neem hiervoor twee schroeven van 5/6 cm en de juiste pluggen, dan hangt het boekenrek als een huis. In dit geval heb ik een boekenrek gemaakt, maar je kunt het natuurlijk ook prima gebruiken als tijdschriftenrek of om al je drankflessen te showen.

Succes met DIY-en!

Sander PS: dit is een gesponsorde samenwerking tussen Gamma en Dudes & Dont's.