Lifestyle

Leestips: 12x boeken voor op vakantie

In een hippe B&B aan de Rijn, op het strand van Santorini of thuis in de tuin. Wat jouw bestemming deze zomer ook wordt : geen vakantie is compleet zonder een lading leesvoer. Je hebt geen zin om in je hangmat te liggen starend naar je hangmatstandaard, en je te vervelen. Maar welke boeken stop je in de koffer of upload je op jouw e-reader? Nou, een van mijn 12 leestips bijvoorbeeld. Deze boeken heb ik afgelopen tijd stuk voor stuk in één adem uitgelezen.


1. De buitenstaander (thriller)

Een goede thriller mag op vakantie niet ontbreken. Daarvoor ben je bij Stephen King natuurlijk aan het juiste adres. De buitenstaander is niet zijn allerbeste werk, maar vermaakt wel van de eerste tot de laatste letter.

De thriller begint als het levenloze lichaam van een jongetje wordt gevonden. Alle getuigen en het forensisch materiaal wijzen richting coach Terry. Voor de ogen van het hele dorp slaat detective Ralph Anderson hem in de boeien. Alleen… Coach Terry was ten tijde van de moord helemaal niet in de stad. Is er een onbekende tweelingbroer, luist iemand de coach erin of spelen er andere krachten? Beetje bij beetje ontrafelt het mysterie zich, maar met elke ontdekking lijkt het antwoord verder weg.

leestips boeken vakantie

2. Ster van het Noorden (thriller)

Tijdens een vakantie in Zuid-Korea verdwijnt Jenna’s tweelingzus als sneeuw voor de zon. De autoriteiten houden het op verdrinking, maar Jenna gelooft hier niets van. Ze heeft vermoedens dat Noord-Korea betrokken is. Dit is namelijk niet de eerste mysterieuze verdwijning. Twaalf jaar later heeft Jenna de moed nog altijd niet opgegeven als ze wordt gerekruteerd door de CIA. Zij geloven ook dat Soo-min zich in Noord-Korea bevindt. Jenna verruilt haar baan als professor voor een carrière in de schaduwen. Na haar ontmoeting met de Noord-Koreaanse militair Cho Sang-ho komt de operatie in een stroomversnelling terecht en lijkt een mogelijke hereniging dichterbij dan ooit.

Verzet je plannen deze vakantie alvast, want Ster van het Noorden zorgt er gegarandeerd voor dat je (te) laat naar bed gaat. Het boek is niet alleen heel spannend, maar schrijver D.B. John heeft zelf meerdere malen Noord-Korea bezocht. Je krijgt via de 3 hoofdpersonages dus een vrij realistische blik achter de schermen in ‘s werelds meest gevreesde dictatuur.

boekentips vakantie

3. Kom hier dat ik u kus (roman)

In de roman Kom hier dat ik u kus neemt de Belgische Griet op de Beeck ons mee in het leven van Mona. We ontdekken welke gebeurtenissen in haar jeugd maken wie ze als twintiger en dertiger is. Want waarom worden we eigenlijk wie we zijn? Een roman over waarom kapotte ouders ongewild ook hun kinderen kapot maken. Over geheimen die leiden tot eenzaamheid. Over niet kunnen vergeten. Over schuld, dood en natuurlijk ook liefde. Het klinkt misschien als een zwaar boek, maar door de bijna poëtische en bij vlagen humoristische schrijfstijl laat Griet je elke bladzijde hunkeren naar meer.

4. Hex (thriller)

Het Gelderse Beek lijkt de perfecte woonplaats. Klein probleem: het pittoreske dorpje is ook de woonplaats van een Wylerheks. Eeuwen geleden zijn haar ogen dichtgenaaid en sindsdien komt ze op random plekken binnen de dorpsgrenzen tevoorschijn. Bijvoorbeeld in je slaapkamer, midden op de weg of in een hoek van de garage. Natuurlijk een doodenge situatie, maar de inwoners weten niet beter en doen er alles aan om hun Wylerheks geheim te houden. Met succes, totdat jongeren een video van haar ‘mishandeling’ het darkweb opslingeren. De hel breekt letterlijk los en de Wylerheks gaat verder waar ze honderden jaren geleden gestopt werd.

Als zelfs Stephen King zich fan van deze Nederlandse schrijver noemt en Warner Bros de filmrechten heeft gekocht, weet je dat het goed zit. Een heerlijk verstand-op-nul en gaan boek voor op vakantie. Vergeet niet om soms te checken of je nog wel alleen bent 😉

5. Tsjaikovskistraat 40 (literaire fictie)

In deze autobiografische vertelling dompelt Pieter Waterdrinker ons onder in het Rusland van de twintigste eeuw. Het vertrekpunt van de literaire achtbaan is de Tsjaikovskistraat 40 in Sint-Petersburg. Tegenwoordig de woning van de schrijver, maar 100 jaar geleden het epicentrum van de Russische revolutie. Vanuit deze buurt veranderde de Europese geschiedenis drastisch. Waterdrinker pakt de lezer bij de hand en laat niet los voordat hij alles over het verleden van, maar vooral zijn eigen tijd in Rusland verteld heeft. Van alle avonturen in de laatste jaren van de Sovjet-Unie tot het leven als correspondent in het land van Poetin.

Een geweldige mix van geschiedenis, Russische cultuur en het bijzondere leven van de schrijver. In één ruk heb ik het hele boek uitgelezen. Van alle leestips is Tsjaikovskistraat 40 mijn absolute favoriet!

6. De vrouw in het raam (thriller)

Nee, deze psychologische thriller speelt zich niet af Amsterdam. Anna’s huis in New York is het decor van De vrouw in het raam. Sinds ze de deur niet meer verlaat slijt Anna haar dagen met zuipen, oude films kijken, een beetje internetten en vooral het bespioneren van alle straatgenoten. Vanuit haar raam ziet ze alles. Ook die ene gebeurtenis in het huis van de nieuwe buren. Maar heeft ze het wel goed gezien of was het de dagelijkse cocktail van drank en pijnstillers?

Ik val in herhaling, maar ook deze thriller heb ik razendsnel uitgelezen. Mindfuck na mindfuck volgen elkaar op en je hebt tot aan het einde geen idee welke kant het verhaal opgaat.

7. Het hart van alle dingen (roman)


Trouwen en een gezin stichten. Als vrouw had je in de 19e eeuw verder weinig andere carrièremogelijkheden. Toch loopt het leven voor Alma anders. Door haar familievermogen en kennis kan ze zich volledig storten op haar grootste passie: het onderzoeken van mossen. Deze onverzadigbare hang naar kennis brengt Alma over de hele aardbol. Van de jungle van Peru tot de botanische tuinen van Londen en van het koloniale Tahiti tot het welgestelde Amsterdam. Een meeslepend geschiedenisverhaal waarin schrijfster Elizabeth Gilbert de lezer aan de hand van Alma meeneemt in een eeuw vol verandering.

8. De onsterfelijken (roman)

Op jonge leeftijd voorspelt een waarzegster de sterfdata van de kinderen Gold. Een gebeurtenis waar nooit meer over gesproken wordt, maar die op iedereen een enorme indruk maakt. In de decennia erna geeft ieder kind zijn eigen invulling aan deze voorspelling. Simon stort zich in het door seks en drugs doordrenkte San Francisco van de 80’s. Klara zoekt de grenzen tussen werkelijkheid en illusie op in Las Vegas. Daniel kiest voor het zekere bestaan als legerarts. En dochter Varya wijdt haar leven aan het vinden van een remedie tegen de dood. Lukt het de Golds hun lot te tarten?

9. Ik ben Pelgrim (thriller)

Soms lijkt een boek je helemaal niets. Dat had ik met Ik ben Pelgrim. Totdat Rick mij aanraadde hem toch eens te lezen. Vanaf de eerste woorden had ik spijt zolang te hebben gewacht. De thriller is een ruim 700 pagina’s tellende tour de force waarin je niet kunt stoppen met lezen. Het verhaal draait om ‘s werelds beste geheimagent met de codenaam Pelgrim. Voordat hij van de aardbodem verdwijnt schrijft Pelgrim hét boek over forensisch onderzoek. Een jaar later dient zijn boek als handleiding voor de ultieme moord. Een gebeurtenis die Pelgrim opnieuw opslokt in het rijk der schaduwen. Gelukkig maar, want het voortbestaan van de wereld bungelt aan een zijden draadje.

Geloof mij: je stopt niet met lezen voordat je weet hoe Ik ben Pelgrim afloopt! Een van de beter boeken voor op vakantie 😄

10. Manhattan beach (roman)

Na de verdwijning van vader Eddie moet Anna - samen met haar moeder en gehandicapte zusje - zelf de boontjes doppen. Het is midden in de Tweede Wereldoorlog als de 18-jarige New Yorkse zo bij de marinewerf belandt. Een plek waar ze zich direct thuisvoelt. Haar droombaan als duiker lijkt buiten handbereik. Toch slaagt Anna er uiteindelijk in een plek binnen het team te bemachtigen. Gehuld in een duikpak begint de zoektocht naar antwoorden over de verdwijning. Het brengt Anna in contact met gangsterbaas Dexter. De voormalige werkgever van haar vader. Terwijl Anna infiltreert in de maffiawereld raken hun levens steeds meer verstrengeld.

Manhattan Beach is een spannende roman van Pulitzer Prize-winnares Jennifer Egan. Geschiedenis, de onderwereld, New York en spanning. Het boek heeft het allemaal.

11. Harem (literaire roman)

Opgesloten in een Zweedse boshut werkt Liam aan een debuutroman over zijn vader Mac. De fotograaf vergaarde wereldwijde roem door zijn werk én door zijn in mysterie gehulde privéleven. Iets met een oude fabriek waar hij met al zijn vrouwen woont en legendarische feesten geeft. Via foto’s, gesprekken en familieverhalen ontrafelt Liam beetje bij beetje het verleden. Mac’s Amsterdamse roots, zijn tijd in een Zweedse punkband, de dood van beste vriend Hampus en vooral zijn befaamde harem. Maar ja, geheimen heten niet voor niets geheimen...

Harem is gewoon een lekker boek dat je er in een lange dag op het strand doorheen jaagt.

12. De Bourgondiërs (geschiedenis)

We sluiten de lijst met leestips voor op vakantie af met een dikke geschiedenisles. In De Bourgondiërs neemt Bart van Loo ons mee op sleeptouw langs het ontstaan van de Lage Landen. Niemand kent tegenwoordig Karel de Stoute, Jan zonder Vrees en Filips de Goede nog. Toch stonden deze Bourgondische heersers aan de wieg van ons latere Nederland. Het boek is een les vergeten geschiedenis in uitstervende ridderidealen, florerende wereldsteden en ontluikend individualisme. Over waarom een moordlustige Bourgondische ervoor zorgde dat jij dit nu leest.

Geen gemakkelijke kost, maar door de bevlogenheid en humor van Bart van Loo leest het vlotjes weg.


Dit zijn mijn favoriete leestips van het moment. Welk boek moet ik echt lezen? Drop jouw boeken voor op vakantie gerust in de comments 😄

Sander