Food

EHBB: Eerste Hulp Bij Bier

Omdat er iemand jarig is, om het weekend in te luiden, tijdens een festival, om een overwinning te vieren of omdat het dinsdagavond is: een biertje gaat er vaak wel in. Nu staan natuurlijk de feestdagen weer voor de deur. Dan past een lekker biertje er ook wel bij. Maar voor welk biertje ga je? Ga je voor flesjes of blikjes? En waar kun je deze dorstlessers het beste halen? Omdat ook bij ons de welbekende ‘gele rakkers’ er prima ingaan zochten wij het uit. En hierbij ontdekten we ook nog een leuk bierfabeltje en -feitje die we graag met je delen.

Waar?

Daar kunnen we heel kort over zijn. Jumbo! Die hebben dus een onwijs handige site waarop je binnen drie muisklikken kan zien welk bier er in welk filiaal in de reclame is. Je klikt op je woonplaats (of niet, als je liever ergens heen gaat waar niemand je kent), favoriete filiaal en hoppa: alle bieraanbiedingen bij elkaar. Blikjes, flesjes en kratjes. Van Heineken en Amstel tot Hertog Jan. En van Grolsch en Jupiler tot Brand. Je vindt ze bij de bieraanbiedingen van Jumbo. Wat ons betreft dé manier om bier in te slaan voor een feestje. De aanbiedingen wisselen trouwens wekelijks. Dus zit jouw merk er een keer niet tussen? Gewoon de bieraanbiedingen in de gaten houden. Misschien zit je favoriete biertje er een weekje later wél tussen.

Welk bier?

Dat hangt natuurlijk nauw samen met je smaak. Maar dat niet alleen. Ook het seizoen speelt hierin een grote rol. In de herfst smaakt een heerlijk herfstbokje vele malen beter dan wanneer je hier van de zomer op het strand je dorst mee probeert te lessen. In de winter komen de zwaardere biertjes zoals Grand Prestige of Stout goed tot hun recht. Krijg je het lekker warm van ook, wel zo fijn. En dan de lente. Die vraagt natuurlijk om een vrolijk biertje. Een Paasij, IPA, of lekker Kriekje. Daar word je toch blij van? En dan de zomer. Misschien wel het seizoen waarin het meeste bier wordt gedronken. Wat smaakt een witbiertje, een fruitbiertje of Tequila-biertje dan heerlijk. Die laatste vinden we zelfs zo lekker dan we er ooit een blog aan wijdden. Kun je niet kiezen? Een lekker (tap)pilsje doet het natuurlijk het hele jaar door goed. Wil je iemand bier cadeau doen, maar weet je niet waar hij (of zij natuurlijk) van houdt? Of wil op een originele manier de dagen tot kerst aftellen? Met de Jumbo-adventskalender zit je zeker goed! Laat je verrassen met biertjes als Leffe Tripel, Hoegaarden Grand Cru, Pauwel Kwak of de "Crème de la Craft" zoals Goose Island. Elke dag een ander biertje. Lekkerder kan je wat ons betreft niet naar de feestdagen toeleven.

Feit

We beloofden een bierfeit. Niet schrikken. Wist je dat...bier werd uitgevonden door een vrouw! Zeggen ze. Naar het schijnt heeft onderzoek dat ooit uitgewezen. Er was dus ooit een tijd dat alleen vrouwen bier konden brouwen. In Mesopotamië werd bier zelfs beschouwd als een geschenk van een godin. Tegenwoordig is bier brouwen natuurlijk voornamelijk een mannenklus. Maar ben je toch nieuwsgierig naar een biertje gebrouwen door vrouwen, ga dan eens voor een biertje van Urthel. Eerlijk is eerlijk: daar is helemaal niks mis mee!

Fabel

Tijdens een festival gaat een biertje er natuurlijk prima in. Vaak meer dan goed voor ons is. Maar dat is een heel ander verhaal. Maar wat is nou precies festivalbier? Bestaat festivalbier eigenlijk wel? We hebben het meerdere malen onderzocht. Echt. Want veldwerk vinden we belangrijk. Het enige wat wij steeds weer concludeerden: het gaat er prima in! Gelukkig stonden we niet alleen in onze vraag en zocht ook NU.nl het uit. Dankzij Nu.nl weten we nu dat ‘festivalbier’ een fabel is. Het is echt precies hetzelfde bier als het biertje dat voor je getapt wordt in de kroeg of in fancy restaurant waar je met kerst misschien wel naartoe gaat. Lekker blijven drinken dus. Proost!


PS: dit is een gesponsorde samenwerking tussen Jumbo en D&D