Travel

Travelguide: 20x wat te doen op Ameland tips

De Waddeneilanden. Ze liggen toch al echt al ruim mijn hele leven in het noorden van ons land. Toch was ik er nog nooit geweest. Een flink gemist. Daar kwam ik tijdens mijn bezoek aan Ameland wel achter. Waarom juist dit eiland? Ik wilde even niets aan mijn kop en dit was de eerste plek waar ik een afgelegen strandhut vond. Het leven hoeft niet altijd doordacht te zijn 😉 Dus daar ging ik in mijn eentje op naar Friesland voor een weekje eten, fietsen, drinken, wandelen, musea en vooral even helemaal niets doen.

Ik zal je vast één ding verklappen: het was de meest chille vakantie in tijden. Zodra je het eiland opstapt knalt de vakantiemodus aan. Niets moet, maar alles mag. Gewoon doen waar je zin in hebt. Daar leent dit Waddeneiland zich perfect voor. Mijn favoriete Ameland tips heb ik voor je verzameld in deze blog. Van de beste locatie voor jouw verblijf tot dé adressen om te eten.

Sander


Vooraf

1. De juiste locatie

Op Ameland zijn in totaal 4 dorpen: Ballum, Buren, Hollum en Nes. Ondanks dat het een klein eiland is, vond ik de dorpen best van elkaar verschillen. In Buren en Nes is redelijk veel nieuwbouw en daardoor voelt het toch minder ‘als vakantie’ aan, maar meer als de nieuwbouwwijk om de hoek. Ballum en Hollum staan vol authentieke huizen uit de 16e en 17e eeuw. Dan geef ik zelf toch de voorkeur aan uitzicht over een oud plein in plaats van de plaatselijke Coop. Ik zou je dus adviseren om te kiezen voor een locatie aan de westkant van het eiland.

Zelf verbleef ik vlakbij Hollum in een Amelandlodge van Roompot. Met uitzicht op de vuurtoren, een paar minuten van de zee vandaan en midden in de duinen. Op het kleine bedje na was het een perfecte uitvalsbasis voor mijn vakantie Ameland.

tips verblijf ameland


Vervoer

2. Op naar de boot

Met de auto spreekt het voor zich hoe je bij de haven van Holwerd komt, maar met het OV is het nog wel even puzzelen. Vanaf Station Leeuwarden rijdt Bus 66 direct naar Haven Holwerd. Let wel op dat de bustijden zijn afgestemd op het vertrek van de boten. Het kan dus voorkomen dat je in het laagseizoen een uur moet wachten. Check dit vooraf dus even.

3. Met de boot

Al decennialang regelt Wagenborg Passagiersdiensten de overtochten van en naar Ameland. Je hebt 3 mogelijkheden om op het eiland te komen: de veerdienst, de sneldienst of de watertaxi. De reguliere en goedkoopste manier is met de veerdienst. Deze brengt je voor €16 in zo’n 50 minuten naar Ameland toe. Ga je met de auto? Reserveer dan van te voren een plek op de boot, zodat je niet onnodig hoeft te wachten. Voor voetgangers en fietsers is reserveren niet nodig.

Handig om te weten: een overgang is altijd retour, dus op de terugweg hoef je (als voetganger) geen nieuw ticket te kopen of je oude ticket te laten zien. Alle voetgangers mogen zo doorlopen.

boot ameland veerdienst

4. Op het eiland

Het openbaar vervoer op Ameland is top geregeld. Daar heeft zelfs deze zeikerd niets over te klagen. Vanuit elke uithoek rijden er regelmatig bussen die je overal naartoe brengen. Neemt niet weg dat ik je aanraad een fiets te huren. Een veel leukere en efficiëntere manier om het eiland te ontdekken. Voor 5 dagen betaalde ik nog geen 30 euro. Voor het geld hoef je het dus niet te laten 😉


Bezoeken

5. Koop een Museumjaarkaart

Op Ameland zijn veel musea waar je toch wel even naar binnen wilt stappen. Puur om het gezien te hebben. Daardoor lopen de kosten best snel op. Niet dat die €3,50 voor het Juttermuseum je de kop kost, maar we zijn en blijven Nederlanders, dus alle beetjes helpen. Met een Museumjaarkaart mag je in bijna alle musea op Ameland gratis naar binnen. Kost je voor een jaar €64,90, maar de helft van dat bedrag heb je na Ameland al terugverdiend.

6. Lekker bunkeren

Verstopt in de duinen van Hollum ligt het Bunkermuseum. Een klein, onbemand museumpje, maar zeker een bezoek waard. Want op Ameland is er veel gebeurd tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Waddeneilanden waren namelijk het eerste ‘obstakel’ tussen het Verenigd Koninkrijk en de nazi’s. Alleen al de ironie om tussen de Duitse toeristen in een voorheen bezette bunker te staan maakt het leuk 😉

wat te doen ameland tips bunkermuseum

7. Cultuur snuiven

Eeuwenlang waren de Amelanders geïsoleerd van de rest van Nederland. Of zeg gerust de hele wereld. Cultuur-Historischmuseum Sorgdrager laat zien wat dat met een bevolking doet. Van de Amelandse cultuur en historie tot het dagelijks leven door de jaren heen. Het is een heerlijk kneuterig museum, maar verrassend leuk om doorheen te lopen. Vooral de ‘geschiedenisles’ van walvisvaarder Hidde Dirk Kats is de moeite waard.

tips museum ameland

8. Beste paard van stal

De reddingspaarden van Ameland zijn wereldberoemd. Zelf had ik nog nooit van ze gehoord, maar dat maakte het verhaal over deze knollen niet minder interessant. Met hun paardenreddingsboot heeft de Amelandse reddingsbrigade namelijk menig schipbreukeling het leven gered. Alles over deze en de maritieme geschiedenis ontdek je in Maritiem centrum Abraham Fock.

Zo’n 14x per jaar vindt er nog een echte demonstratie van de paardenreddingsboot plaats. Zonder gele hesjes, maar wel met gele jassen. Een topattractie van jewelste volgens de enthousiaste vrijwilliger van het museum. Dus mocht dat tijdens jouw bezoek aan Ameland zijn, ga daar zeker heen.

9. Oma’s aan de top

Kneuterig is toch wel de rode draad als je over de musea op Ameland hebt. Juttersmuseum Swartwoude spant hierin de absolute kroon. Compleet met omaatjes achter de kassa, een verstopte geitenboerderij en een bij elkaar geraapte collectie. Maar hé, wat wil je anders bij een juttersmuseum? Dat is juist de charme. In het museum wordt de geschiedenis van het jutten vertelt door de ogen van Amelandse bewoners. Jutten was vroeger een belangrijke ‘bron van inkomsten’. Een gestroopt konijn of aangespoelde lading planken kon het verschil tussen leven en dood betekenen. Ga erheen zonder verwachting, dan komt het helemaal goed. Alleen al voor de charme wil je dit even gezien hebben.

tips ameland juttersmuseum

juttersmuseum ameland

10. Natuurlijk Ameland

Afgaande op alle recensies moest Natuurcentrum Ameland dé attractie van het eiland worden. Ik had er zelfs een uur tegen de wind infietsen en een verwaaid kapsel voor over. Dat zegt veel 😉 Bij aankomst nam mijn enthousiasme snel af. Oké, het grote Noordzee-aquarium is een leuke binnenkomer. Daarna viel eigenlijk alles tegen. De informatie over de natuurgebieden zijn leuk, maar daar vul je ook geen uren mee. Nou moet ik toegeven dat ik na 26 jaar op deze aarde niet meer gillend enthousiast word van een mini-haai en twee roggen of een ijsbeer van plastic flessen. Dus kinderen vermaken zich vast veel beter. Als 18+-er kan je de toegangsprijs beter uitgeven aan iets anders.

natuurcentrum ameland tips

11. Land in zicht

Jarenlang sierde ‘s lands bekendste vuurtoren Bornrif op het briefje van 250 gulden. De gulden is - zoals je hopelijk weet - niet meer, maar de vuurtoren zelf staat al sinds 1880 te shinen op Ameland. Tot 2005 was Bornrif zelfs nog in gebruik, maar tegenwoordig kan je hem beklimmen. De 236 treden brengen je (bijna) naar de top van het 55 meter hoge bouwwerk. Onderweg naar het panoramedek zijn er verschillende ‘plateaus’, dus de klim is ook prima te doen voor de minder sportieve goden onder ons. Misschien wel mijn favoriet van alle Ameland tips in deze blog!

vuurtoren ameland bezoeken


Actief

12. Back to nature

Leuk al die musea, maar écht uniek aan Ameland is uiteraard de natuur. Het eiland herbergt veel verschillende soorten natuurgebieden. Van het strand tot moerassen tot grasvlakten. Elke hoek van het eiland is anders. Het voelt daardoor ook echt als vakantie. Zeker in het laagseizoen (ik was er in april) heb je het idee ergens in een afgelegen gebied in Amerika te lopen. Ik heb uren gewandeld zonder ook maar iemand tegen te komen.

Over het eiland zijn verschillende wandelroutes uitgezet door de boswachters van Staatsbosbeheer. De bordjes zijn soms verrekte lastig te vinden, maar dat maakt de wandelingen extra avontuurlijk. Boswachterspad Hollumerduinen en Lange Duinen vond ik verre weg de mooiste wandelroute van Ameland. Deze start vlakbij vuurtoren Bornrif en brengt je via de duinen naar het strand en daarna richting het riet. Onderweg vliegen ladingen ganzen en een aantal Kiekendieven over je heen. Heerlijk rustgevend. Vooral het uitzicht vanaf de Engelsmanduin voelt bij Jurassic Park-achtig aan. Ook de vogelkijkhut is heel tof om tussendoor een kwartiertje vogels te spotten. Op de website van Staatsbosbeheer staan alle routes op het eiland.

Tip: wandel tegen zonsondergang naar het strand bij het Hollumerbos. In het gebied rondom Beachclub The Sunset (tip 16) zie je de zon in de zee zakken. Koop in de supermarkt iets lekkers en geniet onder het genot van een drankje van dit bijzondere schouwspel.

wandelen ameland tips

vogeluitkijk ameland

zonsondergang ameland

13. Fiets 'm er maar in

Over heel Ameland flitsen de grijze koppen op hun razendsnelle elektrische fietsen aan je voorbij. Het eiland is een echt fietswalhalla en het barst er van de fietspaden. En daar gaat menig bejaarde hard op. Letterlijk en figuurlijk.

Ook voor de jongere generaties - die spierkracht boven een motortje verkiezen - is de fiets een perfect vervoersmiddel. Je komt namelijk op plaatsen waar auto’s en bussen niet komen. Ik heb mijn hele verblijf alles op de fiets gedaan en dat beviel top. Vooral rondfietsen zonder exacte planning is leuk om te doen op Ameland. Zoek gewoon een toffe bestemming op, stap op de fiets en kijk waar je ondertussen terecht komt. Je bent tenslotte op vakantie, dus doe lekker rustig aan. Een gezellig café? Stop voor een kop koffie met taart. Een leuke boerderij? Neem even een kijkje. Onderweg valt er meer dan genoeg te zien!

schapen ameland

14. Robbertje varen

Je kunt de Waddeneilanden natuurlijk niet verlaten zonder zeehonden gezien te hebben. Het mooie nieuws? Er bestaat zoiets als robbengarantie. De kapitein van Robbenboot Ameland garandeert bij elk bezoek zeehonden. Weer of geen weer. Geen idee wat er gebeurt als je ze niet ziet, maar volgens de beste man is dat nog nooit voorgekomen. Bereid je wel voor op een lange tocht. Ik had natuurlijk weer niet goed gelezen en dacht aan een tripje van 1.5 uur. Zat ik ruim 3.5 uur op een halflege boot in mijn beste / slechtste Duits uit te leggen wat ik in mijn eentje op Ameland deed. Gelukkig is er op de boot eten en drinken aanwezig. Dat maakte het een stuk dragelijker 😉

Vanaf de haven in Nes vaar je richting de robbenbanken tussen Ameland en Terschelling. Verspreid over diverse zandbanken leven daar zo’n 1500 zeehonden. Na ongeveer een uur zie je de eerste snuitjes boven het water uitsteken. Superleuk natuurlijk, maar verwacht geen honderd zeehonden van dichtbij te zien. Het zijn er hooguit tientallen op een redelijke afstand van de boot. Na ongeveer een kwartier is het mooi geweest en is het (afhankelijk van welke tour je boekt) tijd voor de schelpenbanken. Op de drooggevallen zandbank sta je midden tussen de schelpen en oesters terwijl de zee aan alle kant langs je stroomt. Zeer de moeite waard!

zeehonden ameland


Culinair Ameland

15. Nobel van je

Elke zichzelf enigszins respecterende regio heeft een eigen drankje. Zo ook Ameland. Sinds 1902 vindt het ‘Nobeltje’ gretig aftrek onder de Amelanders en de vele toeristen. Een Nobeltje drinken hoort bij je bezoek aan het eiland. Plof neer op het terras van Hotel Nobel en geniet van het likeurtje. Of twee, drie, vier. Dat ik hem bij terugkomst in Barneveld ook direct in de lokale slijterij vond, deed helaas wel wat afbreuk aan de eilandmagie...

nobeltje ameland

16. Let the sun shine

Biertje in de hand, een borrelplank op tafel, uitzicht op zee en lekker in de zon een boek lezen. Zo zag ongeveer ⅕ van mijn vakantie op Ameland eruit. Het liefst deed ik dat bij Beachclub The Sunset. Ze noemen zichzelf het Ibiza aan de Noordzee. Iets overdreven, maar met de heerlijke loungestoelen en deephouse uit de speakers komen ze zeker in de buurt. Dikke aanrader!

beachclub ameland the sunset

17. Iets met de beste stuurlui

Ook strandpaviljoen Sjoerd is een fijne plek om tijd door te brengen. De huisgemaakte pizza’s zijn een heerlijke lunch. Ik spreek uit ervaring 😉 Maar ook voor een kop koffie met appelgebak ga je naar kapitein Sjoerd toe. Wederom: ik spreek uit ervaring.

sjoerd ameland paviljoens

18. Gouwe ouwe

Herberg De Zwaan bestaat al sinds 1772. Dan doe je iets goed. Het is een lekkere plek om - daar komt die weer - neer te ploffen voor een drankje. Geen hipstergerechten, maar gewoon lekker eten. Met een tosti en Amelander mosterdsoep als basis kan je er weer de hele middag tegenaan.

herberg de zwaan ameland

19. Buon appetito!

Op vakantie ben ik niet iemand die voor zichzelf kookt. Maar elke dag uit eten verveelt op een gegeven moment ook wel. Pizza afhalen is dan natuurlijk een perfecte middenweg. Bij Il Vulcano in Hollum hebben ze verrekte lekkere pizza’s. De variant met gehakt, blauwe kaas en knoflookolie smaakte heerlijk. Snel op de fiets terug naar je huisje en genieten maar!

20. Altijd handig

We sluiten deze lijst met Ameland tips af met een huishoudelijke mededeling. Het is en blijft een eiland en daar gaan sommige dingen nou eenmaal anders. Zo sluiten de supermarkten (in het laagseizoen) om 18.00. Houd daar rekening mee als je nog boodschappen moet doen. Ook zijn veel winkels tussen de middag en soms ook op woensdag dicht. Hetzelfde geldt voor sommige bezienswaardigheden. Ik stond bijvoorbeeld voor de Bierbrouwerij Ameland, maar deze bleek alleen op zaterdagmiddag open te zijn. Houd hier dus even rekening mee!


Alvast een hele fijne vakantie op Ameland! Heb jij zelf nog aanvulling op deze wat te doen Ameland tips? Reageer vooral hieronder! 😄