

Dit zijn de beste films van 2015
Net als in 2014 eindigt ook dit jaar weer met een lijstje van de beste films van 2015. Dankzij ons nieuw opgestarte bedrijf heb ik wat minder films gekeken (een mens moet ook ergens nog wat slapen) en heb ik 's avonds vooral series bekeken. Maar, geheel volgens traditie, rij ik nog elke maandagavond met Sander richting Amersfoort om daar de nieuwe blockbusters te aanschouwen.
Opvallend is dat regisseur Paul Thomas Anderson eindelijk weer terugkeert in de top 10, er wederom geen Nederlandse speelfilm bij zit, meer dan de helft van de genoemde films over the top actiemomenten bevat, een charismatische mannelijke hoofdrol in alle onderstaande films voorkomt, het over het algemeen gesproken een wat mager filmjaar was, Hunger Games niet voorkomt in dit lijstje en ik verwacht dat de nieuwe Star Wars ook erg goed is.
10. The Walk
'The Walk' vertelt het verhaal van de Franse koorddanser Philippe Petit. Hij maakt zich in 1974 klaar voor zijn meest indrukwekkende stunt ooit: de waaghals is van plan om op ruim 400 meter hoogte, over een dun koord, tussen de torens van het World Trade Center te lopen.
Hoewel Sander en ik het verhaal niet bijzonder genoeg vonden uitgewerkt, heeft de film een fijne sfeer. Dat komt waarschijnlijk omdat een groot gedeelte van de film zich afspeelt in Parijs en dat zorgt voor charmante, warme beelden. Er wordt goed toegewerkt naar de ontknoping van de film - en die is - spannend. Vooral in 3D.
9. Kingsman: The Secret Service
Soms heb je van die films waarvan je denkt: dit kan óf heel erg leuk zijn, óf helemaal niet. Kingsman: The Secret Service is er eentje uit de eerste categorie. Een doorgewinterde agent van een geheime organisatie neemt de jonge Gary onder zijn vleugels om een oude belofte in te lossen. Hij draagt Gary voor om deel te nemen aan een trainingsprogramma voor geheim agent, precies op het moment dat de wereld wordt bedreigd door een genie met kwaadaardige plannen. Kortom: het verhaal stelt niet zoveel voor. Het leuke aan deze film is juist de combinatie van de (vele) over the top actiescènes en de droge Britse humor. De film verwijst op een leuke naar de cliché's in de bekende spionageklassiekers. De toffe gadgets die in hoog tempo voorbij vliegen, maken het geheel compleet. Oh ja, Samuel L. Jackson doet ook mee. En die mag weer een prachtige rol vervullen. Voor mij de verrassing van 2015.
8. Inherent Vice
Het soms niet zo fijne aan Pathé is, dat ze de films die een te hoog 'filmhuisfilm-gehalte' hebben, niet of zeer weinig draaien. Zo ook bij Inherent Vice. Regisseur Paul Thomas Anderson heeft een bijzonder eigen stijl en daar moet je van houden. Ik doe dat. Hij brengt helaas niet zoveel films op de markt, maar wat hij wel doet, is fantastisch.
In Inherent Vice volgen we Doc Sportello. Hij is een privé-detective in het Los Angeles van de jaren zestig. Op een dag staat zijn ex voor de deur met het bericht dat de miljardair op wie zij verliefd is, gekidnapt gaat worden. Sportello stort zich op de zaak en belandt in een bizar web van motieven. Het verhaal is soms behoorlijk warrig, maar de dromerige hippie jaren 60 sfeer, het camerawerk en de soundtrack maken een hoop goed. Bijzondere film die je wel gezien moet hebben!
7. Avengers: Age of Ultron
Avengers: Age of Ultron is de langverwachte opvolger van de in 2012 verschenen The Avengers. In deze films van Marvel draait het om de Avengers, een buitengewoon team van superhelden bestaande uit Iron Man, Incredible Hulk, Black Widow, Thor, Hawkeye en Captain America. Sander en ik hadden het geluk om deze film als één van de eersten in Nederland te mogen bekijken, tijdens een persvoorstelling in Amsterdam.
De sfeer in Age of Ultron is schimmiger en mysterieuzer dan in het vorige deel. Dit is te danken aan een verdieping in sommige karakters, maar ook aan het feit dat de regisseur ervoor heeft gekozen om het gigantische actiespektakel van eerder niet te willen overtreffen. Er zit nog steeds onwijs veel actie in en visueel ziet het er prachtig uit, maar het is dit keer het onderliggende verhaal dat extra de aandacht krijgt. Hierdoor krijg je alleen nog maar meer zin in de volgende Avengers.
6. Spectre
James Bond staat altijd garant voor actie en spektakel. Hoewel ik zelf meer fan ben van de 'oude' bond, vind ik de 'huidige' Bond, Daniel Craig, ook best wel cool. Vooral Skyfall vonden wij erg goed en dat schepte hoge verwachtingen voor dit deel. De openingsscène in Mexico is waanzinnig. Wij keken de film twee keer in de bioscoop en ook de tweede keer werd ik omver geblazen.
Daarna zakt het verhaal van de film een beetje in, wat te wijten is aan een niet zo spectaculair plot. Dat verwacht je ook niet direct bij James Bond. Er zit genoeg humor in en de cast was op dreef. Sander was niet zo kapot van Christopher Waltz als slechterik, maar ik stoorde mij hier minder aan. Craig is vooral zichzelf: lekker rauw en niet teveel poespas. Verwacht verder veel actie en bijzondere stunts. Bond zoals Bond hoort te zijn dus!
5. Fast & Furious 7
Samen met zijn crew en "Mr. Nobody" gaat Dominic Toretto op zoek naar een hackprogramma genaamd 'God's Eye', om zo achter locatie van zijn ergste vijand te kunnen komen en hem uit te schakelen. Klinkt cliché - is het ook. Net zoals de volledig ongeloofwaardige over the top actiescènes, maar daar hoor je mij niet over klagen. Als kijker krijg je precies wat je wilt: actie, spektakel en snelle wagens.
Wat ook prachtig gedaan is, is het einde. Een schitterend eerbetoon aan de overleden acteur Paul Walker, die een symbolische 'afslag' neemt en daarmee afscheid neemt. Respectvolle hommage. Zijn broer schijnt nu de rol over te gaan nemen in de serie. Ik ben benieuwd!
4. Mad Max: Fury Road
De film speelt zich af in een grimmig woestijnlandschap waar bijna iedereen gek is en vecht voor de primaire levensbehoeftes. In deze wereld van vuur en bloed zijn twee rebellen op de vlucht die misschien wel de orde zouden kunnen herstellen. Ze zijn op de vlucht voor de tiran Immortan Joe, van wie iets heel kostbaars is gestolen. De woedende krijgsheer stuurt al zijn bendes achter de rebellen aan, wat uitmondt in een meedogenloze, bloedstollende Road War.
Max Max is één lange, overdonderende achtbaanrit. Tijd om op adem te komen krijg je niet. Als een soort van twee op de hol geslagen carnavalsoptocht racen twee legers door een post-apocalyptische wereld, waarbij je werkelijk soms niet weet waar je naar kijken moet. Er gebeurt zoveel. De film is onwijs mooi gefilmd en de soundtrack beukt echt door de (bioscoop)zaal heen. Zelfs 3D is dit keer van toegevoegde waarde! Waanzinnige film.
3. The Martian
Astronaut Mark blijft na een zandstorm helemaal alleen achter op Mars. Zijn team waant hem dood en Mark kan geen contact opnemen met aarde om te laten weten dat hij nog leeft. En zelfs al zou hij daarin slagen, tegen de tijd dat een reddingsploeg hem zou hebben bereikt, zijn de levensvoorraden al lang zijn uitgeput. Maar Mark geeft niet zomaar op. Met de hulp door zijn inventiviteit, zijn vaardigheden als ingenieur en zijn doorzettingsvermogen mikt hij op redding.
Sommigen zouden misschien deze film niet zo hoog plaatsen, maar ik vond het écht een hele goede film. De enorme spanningsboog van de film zorgde ervoor dat ik tegen het einde van de film echt op het puntje van mijn bioscoopstoel zat. De cast is goed, er zit verrassend veel humor in en de film ziet er visueel prachtig uit. Een grote verrassing dus, maar Interstellar (de nummer 1 van vorig jaar) blijft beter.
2. Birdman
Zoals ik al zei, is bioscoop Pathé selectief met zijn filmaanbod. Birdman werd slechts gedraaid in 3 van hun 21 bioscopen. De reden: de film circuleert voornamelijk in het arthouse circuit rond en is niet geschikt voor het 'grote' publiek. Wij hebben de film in een oud filmtheater bekeken, ook wel eens leuk. In Birdman zagen wij een aan lager wal geraakte acteur Riggan Thompson (vertolkt door Michael Keaton) die ooit de iconische superheld Birdman speelde.
Hij probeert zijn carrière weer nieuw leven in te blazen met behulp van een Broadway-toneelstuk, gebaseerd op een verhaal van Raymond Carver. De film volgt het repeteren van dit toneelstuk tot aan de grote première, waarmee alles valt of staat voor Riggan. Birdman is eigenzinnig en fascinerend. Regisseur Alejandro Iñárritu heeft geheel terecht een oscar gewonnen voor Beste Regie. De cast, en vooral Edward Norton, speelt fantastisch. Een echt meesterwerk dat je gezien moét hebben.
1. Steve Jobs
Ik hoor jullie denken: 'Ja hoor, voorspelbaar. Rick en iets wat te maken heeft met Apple, dan weet je het wel weer.' Maar deze film is echt heel goed. Bijna perfect zelfs. Het verhaal focust zich op drie belangrijke gebeurtenissen uit het leven van de Apple-oprichter: de lancering van de Macintosh, de oprichting van NeXT en de lancering van de iMac. Oscarwinnende scenarioschrijver Aaron Sorkin, bekend van The Social Network en The Newsroom, schreef het script. En dat deed ie dus geweldig. Hij focust zich meer op de persoon en niet op de producten, die iedereen inmiddels wel kent. De karakterontwikkeling van Steve Jobs is vooral heel 'mooi' om te zien. Naarmate hij ouder wordt, reageert hij anders op problemen en drukt hij geheel op zijn typerende manier zijn visie door. Michael Fassbender speelt dat fenomenaal. Geloofwaardig is hier een understatement. De dialogen zijn weergaloos en de ruzie tussen Steve Jobs en John Sculley voor een productaankondiging is hét voorbeeld van de perfecte combinatie van een goed script en topacteurs. Bovenstaande klinkt misschien wat stoffig of langdradig, maar dat is het niet. De film is energiek en blijft je als kijker voortdurend boeien. Ook dankzij de regie. Voor mij met stip de beste film van 2015.
Wat vinden jullie?
Rick

De dudes
Guitige jonge dudes. Altijd in voor een jolig grapje. Gek op alles wat met eten, film of muziek te maken heeft. Of een combinatie daarvan. Levensgenieters pur sang. Mail ons voor meer.
4 reacties
ReageerWildcard:
Beste wensen voor 2016 :)
Paul:
Het is een kwestie van smaak natuurlijk, maar Mad Max vond ik zo'n flinterdun verhaaltje hebben. Dat konden de special effects niet compenseren. Inherent Vice vond ik erg fijn. The Martian en Birdman staan ook in mijn top tien dit jaar. Heb je Er Ist Wieder Da al gezien? Ook een aanrader.
Marlous:
Ik ben heel benieuwd naar Inherent Vice! Voor de rest komen we voor de helft overeen, en deels totaal niet haha. Mij leken Mad Max en The Walk bv helemaal niks. Maar ik mag eigenlijk niks zeggen want ik heb ze dus niet gezien.