Tech

Trends: bloggen in 2016 | deel 1

Als blogger en contentmarketeer zie ik dat de trends binnen het bloggen continue blijven veranderen. Ook in 2016 gaat er vermoedelijk weer een hoop nieuws gebeuren. Zal aankomend jaar iedereen dan eindelijk de overstap maken naar een responsive design? En neemt bewegend beeld langzaam de plaats van geschreven artikelen in? Met behulp van andere bloggers ging ik opzoek naar de trends voor bloggen in 2016.

Hierbij het eerste deel met daarin de vijf grootste trends voor het aankomende jaar. Ik ben ook erg benieuwd naar jullie visie op de trends en veranderingen binnen onze blogwereld.

Sander


bloggen

Niemand die nog raar opkijkt wanneer je vertelt dat je geld verdient met bloggen. De laatste jaren is bloggen uitgegroeid van een leuke bezigheid tot dé nieuwe manier van adverteren. Het viel mij afgelopen tijd al op, maar vermoedelijk gaat het in 2016 allemaal nog serieuzer worden. Vraag bij een gemiddeld blogevent maar eens wie er ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en zo'n 80% zal antwoorden met ja. Blogs veranderen steeds meer in bedrijven. De tijd van tienermeisjes op hun zolderkamer is verdwenen en tegenwoordig gaat er veel geld om in de wereld van blogs en reclamebureau's.

Meer samenwerken Wat ik zelf hoop is dat geïnteresseerde adverteerders dit jaar gaan inzien dat bloggen volwassen is geworden. Merken kunnen niet meer verwachten dat zij voor een waardebon of fles drank een plaatsing kunnen kopen. Want laten we eerlijk zijn, de persberichten stromen elke dag binnen en dan kies je uiteindelijk toch voor de partijen waar jij of jouw lezers het meeste aan hebben. Logisch, want een blog bijhouden kost gewoon geld. Als ik naar Dudes & Dont's kijk, dan komt er op jaarbasis toch een hele waslijst aan kosten binnen. Zo moet de hosting betaald worden, schaffen wij regelmatig betaalde plug ins aan en werkt een programmeur soms de website bij. Daarnaast kost alles om het bloggen heen ook geld. Events zijn vaak hartstikke leuk, maar daar moet je ook naartoe reizen. Weer €15 voor de trein, je eet een sandwich onderweg, pakt een koffietje mee en checkt in bij de tram. Of kijk naar De Grote Bockbier Test. Heb je toch zo weer voor €40 aan speciaalbieren in je winkelwagen gegooid.

Het staat vanzelfsprekend buiten kijf dat events part of the deal zijn en wij het alleen maar gruwelijk vinden om op bijzondere plekken uitgenodigd te worden. Maar, het kost wel geld en aan het eind van de dag moet het ergens mee betaald worden. En daarnaast dragen wij netjes BTW af en wordt er aan het einde van het jaar ook nog eens een deel ingeleverd aan belasting. Wordt bloggen op deze manier steeds minder een hobby en meer harde business? Deels, maar is daar wat mis mee? Je hebt immers een populair medium waar bedrijven graag voor betalen om erop vermeld te worden. Is het dan verkeerd om als blogger zijnde daar de beste matches uit te pikken en te gaan voor merken die echt bij je passen? Ik denk dat het de kwaliteit uiteindelijk alleen maar ten goede komt en de lezers er de vruchten van plukken.


bloggen

Het is een trend die al een tijd terug zijn opwachting maakte, maar ook in 2016 gaat (bewegend) beeld een steeds grotere rol spelen. Want eigenlijk is praktisch elke blogger tegenwoordig ook parttime vlogger. Is het niet online, dan zijn de 'achter de schermen-avonturen' wel te bekijken via Snapchat. Met beeld kan je immers veel meer laten zien dan met alleen een afbeelding. Meer, maar zeker niet alles. Blogpartner in crime Marlous van Last Days of Spring laat dan ook via Twitter weten bang te zijn dat hapklare brokken de overhand krijgen. Lekker plaatjes kijken wordt langzaamaan de norm en mensen schrikken ervan als een artikel meer dan 500 woorden bevat en er daadwerkelijk gelezen moet worden. Zo merkt Laura van Ooh La Lau nu al dat artikelen met 'veel' tekst minder views krijgen.

Ik denk daarom dat het slim is om als blogger zijnde opzoek te gaan naar de juiste verhouding. Probeer eens een aantal varianten uit en vraag jouw lezers wat ze ervan vinden. Bij de ene blog zal meer beeld beter gewaardeerd worden dan bij de ander, maar zet het altijd in ter versterking van de geschreven tekst en niet ter vervanging. Streef liever voor 5 goede, zelfgemaakte foto's per artikel of één video per maand, dan dat je per se mee wilt gaan met deze trend en zo je doelgroep uit het oog verliest.

Blijf kritisch

Wees ook extra kritisch naar jezelf toe. Het is soms verleidelijk om snel een unboxingvideo of samenvatting van een event te editen en online te zetten, maar zit men daar op te wachten? Op ons YouTube-kanaal uploaden wij niet heel vaak een eigen video, maar we merken wel dat het extra gewaardeerd wordt wanneer er één online komt. Op die manier blijft het uniek en verwachten onze lezers ook niet dat elk artikel wordt voorzien van een video. Zo kunnen wij extra uitpakken wanneer er een echt tof event of reis op de planning staat.

Het blijven verrassen van je lezers is tenslotte wat een succesvolle blog onderscheidt van de rest. En of je daar nu tekst, foto's of video's voor nodig hebt, zorg voor synergie en laat alle middelen elkaar versterken.


Morgen volgt deel 2 van het artikel trends: bloggen in 2016 en lees je meer over wat er gaat veranderen binnen de blogwereld komend jaar.