

Trends: bloggen in 2016 | deel 1
Als blogger en contentmarketeer zie ik dat de trends binnen het bloggen continue blijven veranderen. Ook in 2016 gaat er vermoedelijk weer een hoop nieuws gebeuren. Zal aankomend jaar iedereen dan eindelijk de overstap maken naar een responsive design? En neemt bewegend beeld langzaam de plaats van geschreven artikelen in? Met behulp van andere bloggers ging ik opzoek naar de trends voor bloggen in 2016.
Hierbij het eerste deel met daarin de vijf grootste trends voor het aankomende jaar. Ik ben ook erg benieuwd naar jullie visie op de trends en veranderingen binnen onze blogwereld.
Sander
Niemand die nog raar opkijkt wanneer je vertelt dat je geld verdient met bloggen. De laatste jaren is bloggen uitgegroeid van een leuke bezigheid tot dé nieuwe manier van adverteren. Het viel mij afgelopen tijd al op, maar vermoedelijk gaat het in 2016 allemaal nog serieuzer worden. Vraag bij een gemiddeld blogevent maar eens wie er ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel en zo'n 80% zal antwoorden met ja. Blogs veranderen steeds meer in bedrijven. De tijd van tienermeisjes op hun zolderkamer is verdwenen en tegenwoordig gaat er veel geld om in de wereld van blogs en reclamebureau's.
Meer samenwerken Wat ik zelf hoop is dat geïnteresseerde adverteerders dit jaar gaan inzien dat bloggen volwassen is geworden. Merken kunnen niet meer verwachten dat zij voor een waardebon of fles drank een plaatsing kunnen kopen. Want laten we eerlijk zijn, de persberichten stromen elke dag binnen en dan kies je uiteindelijk toch voor de partijen waar jij of jouw lezers het meeste aan hebben. Logisch, want een blog bijhouden kost gewoon geld. Als ik naar Dudes & Dont's kijk, dan komt er op jaarbasis toch een hele waslijst aan kosten binnen. Zo moet de hosting betaald worden, schaffen wij regelmatig betaalde plug ins aan en werkt een programmeur soms de website bij. Daarnaast kost alles om het bloggen heen ook geld. Events zijn vaak hartstikke leuk, maar daar moet je ook naartoe reizen. Weer €15 voor de trein, je eet een sandwich onderweg, pakt een koffietje mee en checkt in bij de tram. Of kijk naar De Grote Bockbier Test. Heb je toch zo weer voor €40 aan speciaalbieren in je winkelwagen gegooid.
Het staat vanzelfsprekend buiten kijf dat events part of the deal zijn en wij het alleen maar gruwelijk vinden om op bijzondere plekken uitgenodigd te worden. Maar, het kost wel geld en aan het eind van de dag moet het ergens mee betaald worden. En daarnaast dragen wij netjes BTW af en wordt er aan het einde van het jaar ook nog eens een deel ingeleverd aan belasting. Wordt bloggen op deze manier steeds minder een hobby en meer harde business? Deels, maar is daar wat mis mee? Je hebt immers een populair medium waar bedrijven graag voor betalen om erop vermeld te worden. Is het dan verkeerd om als blogger zijnde daar de beste matches uit te pikken en te gaan voor merken die echt bij je passen? Ik denk dat het de kwaliteit uiteindelijk alleen maar ten goede komt en de lezers er de vruchten van plukken.
Het is een trend die al een tijd terug zijn opwachting maakte, maar ook in 2016 gaat (bewegend) beeld een steeds grotere rol spelen. Want eigenlijk is praktisch elke blogger tegenwoordig ook parttime vlogger. Is het niet online, dan zijn de 'achter de schermen-avonturen' wel te bekijken via Snapchat. Met beeld kan je immers veel meer laten zien dan met alleen een afbeelding. Meer, maar zeker niet alles. Blogpartner in crime Marlous van Last Days of Spring laat dan ook via Twitter weten bang te zijn dat hapklare brokken de overhand krijgen. Lekker plaatjes kijken wordt langzaamaan de norm en mensen schrikken ervan als een artikel meer dan 500 woorden bevat en er daadwerkelijk gelezen moet worden. Zo merkt Laura van Ooh La Lau nu al dat artikelen met 'veel' tekst minder views krijgen.
Ik denk daarom dat het slim is om als blogger zijnde opzoek te gaan naar de juiste verhouding. Probeer eens een aantal varianten uit en vraag jouw lezers wat ze ervan vinden. Bij de ene blog zal meer beeld beter gewaardeerd worden dan bij de ander, maar zet het altijd in ter versterking van de geschreven tekst en niet ter vervanging. Streef liever voor 5 goede, zelfgemaakte foto's per artikel of één video per maand, dan dat je per se mee wilt gaan met deze trend en zo je doelgroep uit het oog verliest.
Blijf kritisch
Wees ook extra kritisch naar jezelf toe. Het is soms verleidelijk om snel een unboxingvideo of samenvatting van een event te editen en online te zetten, maar zit men daar op te wachten? Op ons YouTube-kanaal uploaden wij niet heel vaak een eigen video, maar we merken wel dat het extra gewaardeerd wordt wanneer er één online komt. Op die manier blijft het uniek en verwachten onze lezers ook niet dat elk artikel wordt voorzien van een video. Zo kunnen wij extra uitpakken wanneer er een echt tof event of reis op de planning staat.
Het blijven verrassen van je lezers is tenslotte wat een succesvolle blog onderscheidt van de rest. En of je daar nu tekst, foto's of video's voor nodig hebt, zorg voor synergie en laat alle middelen elkaar versterken.
Morgen volgt deel 2 van het artikel trends: bloggen in 2016 en lees je meer over wat er gaat veranderen binnen de blogwereld komend jaar.

Sander
Elke dag een andere lach. Praat graag, kookt regelmatig, drinkt (weleens), ziet aardig wat films, designt erop los en gooit graag zijn kekke deephouse dansmoves in de strijd. Alles met een flinke schep droge humor.
12 reacties
ReageerWe Are Travellers:
Leuke blog :) interessant om te lezen! Gelijk maar even deel 2 doornemen!
Laura:
Goed artikel! Ik ben heel benieuwd naar deel twee. Ik hoop echt met heel mijn bloggershart dat de trend van het 'plaatjes kijken' niet doorzet en dat alle bloggers een goede verhouding weten te vinden tussen beeld en tekst. Ik blijf in ieder geval lekker rammen op mijn toetsenbord!
Danielle:
Leuk artikel en herkenbare punten. Mensen willen meer hapklare brokken en ik wil dat best geven maar wil ook niet mezelf verliezen.. ben benieuwd naar deel 2!
Michelle Kaiser:
Mooi artikel om even stil te staan bij wat je wilt als blogger, of ja Influencer kan ik beter zeggen.
Dana:
Fijn artikel! Misschien ooit mijn blog bij KvK inschrijven als het groot genoeg is :)
Fleur:
Wat een fijn artikel! Ondanks dat ik totaal geen grote blogger ben en mijn blog als eigen bedrijf niet mijn drijfveer is, vind ik dit soort dingen de laatste tijd wel steeds interessanter. Ik ben heel benieuwd of je gelijkt hebt en hoe dit dan ook daadwerkelijk uitpakt. Want hebben we dan nog iets aan blogs?
Anne-Marir:
Goed artikel, ben nu al benieuwd naar deel twee. Ik loop al een tijdje tegen bewegend beeld aan te hikken. Misschien een goed voornemen voor 2016?
Jelle:
Boeiend artikel! Mijn broer en ik begonnen een maandje geleden ook met een mannenblog ( zo zijn er precies toch niet zo veel). Niet uit commerciële doeleinden, gewoon omdat we het een leuke uitlaatklep vinden. Wat je vertelt over het samenwerken, daar kan ik zeker inkomen. Zelf zijn wij nog niet ( en dat verwachten we ook niet direct) benaderd om samen te werken maar ik merk wel dat , Als je toch wat tijd en moeite wil steken in je blog, dat je daar toch af en toe wat geld voor moet neerleggen. Al is het maar een bus platte peterselie kopen ter afwerking op je gerecht omdat dat zo mooi op foto staat. Bloggen stimuleert ons om leuke dingen te gaan opzoeken maar dat komt met een prijskaartje. Soit, keep up the good work!
Paul:
Ik vind het juist jammer dat het allemaal zo commercieel wordt, en meer om beeld lijk te gaan. Zelf ben ik meer een blogger van de oude stempel. Mijn eerste blog had ik al rond 2002 / 2003 en daar ging het niet om commerciële belangen maar om het overbrengen van een mooi verhaal of het delen van leuke content. Ik mis die tijd wel een beetje (zegt Opa). Qua commerciële artikelen vind ik dat bloggers openlijk moeten aangeven dat het een commerciële samenwerking is, en ook de minpunten van een product moeten benoemen. Zo niet, dan gaat het zeer ten koste van je geloofwaardigheid.