Travel

8x vakantieboeken voor mannen

Het is altijd lastig om de juiste vakantieboeken voor mannen te vinden. Aan die young-adult boeken wil je jezelf natuurlijk niet wagen, maar het strand is nu ook weer niet de beste plek om het werk van Kafka open te slaan. Ter inspiratie heb ik mijn favoriete boeken op een rij gezet. Van de bestseller Ik reis alleen tot het nieuwe voetbalboek van Hard Gras. Dat wordt lezen deze zomer!

Hieronder mijn 8x favoriete vakantieboeken voor mannen:

Sander


Een klein leven

Het laatste boek van schrijfster Hanya Yanagihara is er een die je niet vaak tegenkomt. Zelf ben ik inmiddels halverwege en het wordt met de pagina intrigerender, spannender en meeslepender. In het boek volg je vier vrienden tijdens hun leven New York. Op het eerste oog leiden ze een vrij normaal bestaan en vinden ze langzaamaan hun draai in de maatschappij. Hun vriendschap kent echter één onderwerp waar nooit een woord over wordt gerept: het verleden van Jude. Beetje bij beetje komen de vrienden (en jij als lezer) meer te weten over de tijd voordat ze hem leerden kennen. En die waarheid is wreed. Hoe hard Willem, JB en Malcolm ook hun best doen, kan Jude ooit leren leven met zijn verleden?

Recensenten zijn stuk voor stuk lovend over Een klein leven. Dat kan ik (tot nu toe) alleen maar beamen. Het verhaal wordt op een manier verteld die erg fijn is. Verschillende personages en invalshoeken wisselen elkaar af en daardoor krijg je niet alleen een inkijk in het verleden van Jude, maar ook in dat van zijn vrienden. Een dikke pil, maar het aangrijpende boek hoort bovenaan jouw boekenlijst deze zomer!

een klein leven


As in tas

De vader van Jelle Brandt Corstius is overleden. En dat is klote. Om zijn verdriet een plaats te geven, besluit Jelle een fietstocht te maken naar de Middellandse Zee en daar de as van vader Hugo uit te strooien. Compleet onvoorbereid stapt hij een paar dagen later op zijn tweewieler richting de zon. Tijdens zijn tocht passeren de meest hilarische anekdotes de revue. Over de reis én over Jelle's vader. Zo is de hele familie Corstius ooit weggerend uit een restaurant, omdat het eten niet smaakte. En maakte Hugo zijn kinderen wijs dat hij de magnetron had uitgevonden. En het internet.

Het openhartige dagboekje is vrij dun, maar As in Tas verdient sowieso een plek op jouw lijst met vakantieboeken voor mannen.

vakantieboeken voor mannen


MAX

Plots was daar Nederlands nieuwe held: Max Verstappen. Als jongste Formule 1 coureur ooit schreef hij vorig jaar (sport)geschiedenis, met zijn winst in Barcelona maakte Max zichzelf praktisch onsterfelijk. Het moge inmiddels duidelijk zijn dat de Limburger een ontzettend groot talent is. Volgens veel kenners is het dan ook niet de vraag of, maar wanneer Verstappen F1-kampioen wordt. Aan de hand van interviews neemt journalist Andre Hoogeboom je mee in het verleden van Max. Van het 7-jarige kartkampioentje tot de ster die hij nu is.

Perfect leesvoer voor de echte sportliefhebber. Of voor wie wat meer over Neerlands nieuwste held te weten wil komen.

max andre hogeboom


Hoe ik het talent voor het leven kreeg

In het tragikomische boek vertelt schrijver Rodaan Al Galidi het verhaal van vluchteling Semmier Kariem. Na 7 jaar dwalen belandt Kariem in ons land en vraagt asiel aan. In zijn proces om van Irakees in Nederlander te veranderen, komt hij achter tal van ontdekkingen. Zo leert Kariem het verschil tussen omafiets en een vrouwenfiets, wacht dagen in wachtkamers en ontdekt dat een nette leugen soms beter is dan de waarheid. Een interessante roman over mensen die onderworpen zijn aan wetten en regels.

Verwacht in Hoe ik het talent voor het leven kreeg geen zielig verhaal over een vluchteling. Sterk is juist dat het boek vol humor is geschreven en daardoor vlot wegleest. Een actuele bestseller voor op reis.

vakantieboek man


Het meisje in de trein

Bij elke vakantie hoort een goede thriller. En veel spannender dan Het meisje in de trein krijg je het niet. Het boek draait om hoofdpersonage Rachel. Een jonge vrouw wiens huwelijk (en leven) op de klippen is gelopen en dat verdriet probeert weg te drinken. Bijgekomen van haar roer reist ze elke dag met de trein langs een Londense buitenwijk vol idyllische huizen. Hier valt haar oog telkens op een perfect koppel en hun perfecte leventje. Niets blijkt minder waar, want op een dag is de vrouw des huizes spoorloos verdwenen. In een impuls stapt Rachel naar de recherche toe in de hoop hen van meer informatie te kunnen voorzien. Een domme zet. De ex van Rachel woont namelijk een paar huizen bij het echtpaar vandaan en dat roept de nodige argwaan op. Wat volgt is een spannend kat-en-muisspel waarin de waarheid wordt achterhaald.

Op Facebook kwam laatst de trailer van The girl on the train voorbij. Ik was direct verkocht. Gelukkig is de film gebaseerd op een boek en hoeft de nieuwsgierige kijker niet te wachten op de release van deze blockbuster. Lekker lezen dus!

vakantieboeken voor mannen


De grote Hard Gras zomerbundel

Sinds het succes van Gijp komt er elke zomer wel een nieuw voetbalboek uit. Na bestsellers als Ik, Zlatan en Topshow is het in 2016 de beurt aan De grote Hard Gras zomerbundel. Voor het boek hebben Hugo Borst, Matthijs van Nieuwkerk en Henk Spaan hebben de beste voetbalverhalen uit onze geschiedenis geselecteerd. Verhalen van o.a. Herman Koch, Anna Enquist en Marcel van Roosmalen. Haal (of maak) herinneringen op aan de verloren finales van 74, 78 en 2010, ga met Ronald Giphart en Robert Vuijsje op stap met Oranjefans en lees alles over het duel tussen Ronaldo en Frank de Boer. Het is een druppel op een gloeiende plaat, maar alle succes uit het verleden maken deze dramatische sportzomer toch een beetje dragelijker.

Als we het over vakantieboeken voor mannen hebben, dan hoort deze zomerbundel daar zeker bij. Ook leuk voor de niet-voetbalfanatiekeling zoals ondergetekende 😉

boek voetbal 2016


Dr. Sleep

Wie is er niet groot geworden met de verhalen van Stephen King? De meester heeft al menig bestseller op zijn naam staan en ook Dr. Sleep is er daar een van. Het boek is een vervolg op misschien wel zijn bekendste werk: The Shining. Zoon Danny heeft na decennia enigszins kunnen ontsnappen aan het verleden van zijn vader ("Here's Johnny!") en woont in een klein stadje waar hij zijn gaven gebruikt om mensen te begeleiden bij het sterven. Onbewust heeft Dan -die de bijnaam Dr. Sleep heeft gekregen- een connectie met het meisje Abra. Dit lijkt onschuldig totdat zij op een dag het bestaan van de Ware Knoop ontdekt. Deze groep trekt door Amerika en leeft van de energie die vrijkomt wanneer iemand met 'the shining' sterft. Zijn demomen komen weer bovendrijven wanneer Dan alles op alles zet om Abra en hemzelf te redden.

Het schrijven van een vervolg op zo'n succes lijkt onmogelijk. Toch is het King gelukt. Dr. Sleep leest lekker weg en is het perfecte boek voor wie is opgegroeid met de nachtmerrie dat Jack Nicholson ooit door zijn badkamerdeur tevoorschijn zou komen...

vakantieboeken voor mannen


Ik reis alleen

Opgeknoopt aan een springtouw wordt het lichaam van een in poppenkleren gekleed meisje ontdekt. Om haar nek hangt een vliegtuiglabel met daarop de woorden 'Ik reis alleen' en haar rugzakje is gevuld met schoolboeken. Meer is er over het meisje niet bekend. Onder leiding van inspecteur Holger Munch gaat een speciale onderzoekseenheid aan de slag om de moordenaar(s) op het spoor te komen. Wanneer collega Maria Krüger een lugubere ontdekking doet, stijgt de vrees dat het niet bij een moord zal blijven. Helaas blijkt zij gelijk te krijgen...

Dat Scandinavië de broedplaats is voor spanning en sensatie wordt wederom bewezen met Ik reis alleen. Een van de spannendste vakantieboeken voor mannen én natuurlijk ook voor vrouwen.

vakantieboeken voor mannen


Welke van deze vakantieboeken voor mannen zet jij op je to-read lijst?