

5x methodes voor stoppen met neusspray
Neusspray is het heilige elixer dat je de dag doorhelpt. Je staat 's morgens op met een shot, tussendoor grijp je regelmatig naar het flesje en vlak voor het slapen vult elk neusgat zich met een laatste lading. Herkenbaar? Welkom bij de club van neussprayverslaafden! Wees gerust. In Nederlander zijn er honderduizenden (verborgen) neussprayjunkies. Ruim 4 jaar was ook ik er eentje. Nooit de deur uit zonder een flesje op zak en wekelijks de Kruidvat, Etos en apotheek afwisselen om herkenning tegen te gaan. Lekker kansloos. Na jaren is het mij eindelijk gelukt te stoppen met neusspray. Ga jij ook de uitdaging aan?
Stoppen is makkelijker gezegd dan gedaan. Vermoedelijk heb je al een aantal pogingen ondernomen. Allemaal zonder succes. Daarom beginnen we bij de basis. Want waar komt de verslaving vandaan? Eigenlijk heb je helemaal geen neussprayverslaving, maar een xylometazoline-verslaving. Deze stof zorgt ervoor dat de bloedvaten van jouw neusslijmvlies samenknijpen. Hierdoor wordt het slijmvlies dunner en gaat ademen makkelijker. Een lekker gevoel.
Een verslaving is uiteraard nooit zonder gevolgen. Gebruik je voor langere tijd neusspray, dan raakt je lichaam hieraan gewend en verdikt het slijmvlies. Dit zorgt ervoor dat je altijd een verstopt gevoel hebt. Zelfs als het buiten 30 graden is. Enige oplossing? Juist, weer een shotje nemen. Of stoppen natuurlijk 😉
Stoppen met neusspray doe je zo
Laat ik beginnen met een compliment. Je bent in ieder geval aan het nadenken over stoppen. Goed bezig! Maar stoppen doe je dus niet zomaar. Jouw lichaam is in de afgelopen weken, maanden, jaren of misschien zelfs decennia gewend geraakt aan neusspray. Het heeft dus tijd nodig om af te kicken. Houd dit als richtlijn: 3 dagen voordat de ergste verstopping wegzakt. Een week voordat je neus meer open gaat. En het kan wel maanden duren voordat alles weer werkt zoals voorheen. Even doorzetten dus.
Er is een aantal manieren om van je verslaving af te komen. Elke manier heeft zijn voor- en nadelen, dus bedenk welke voor jou het beste werkt.
1. Over op zoutoplossing
Dit is de manier die mij van mijn eeuwige neussprayverslaving afhielp. Stap de eerste dagen over op zoutoplossing. Het lullige broertje van xylometazoline. Werkt veel minder goed, maar die 2 à 3 shotjes per dag maken de overgang net iets gemakkelijker. Na een halve week stop je gewoon helemaal, met welke neusspray dan ook. De eerste dagen zijn zwaar, maar daarna is het afkicken goed te doen.
Tip: stop in het weekend. Dan heb je het ergste gehad en ben je enigszins gewend aan het niet meer zo vrij kunnen ademen als je maandag op kantoor komt.
2. Verdun die hoeveelheid
Ruil de neusspray in voor neusdruppels en verdun de hoeveelheid in het potje. Om te starten bijvoorbeeld 2/3 neusspray en 1/3 water. Langzaamaan bouw je zo de hoeveelheid xylometazoline af tot 0. Dit is een veelgebruikte manier en heeft al veel mensen van hun verslaving afgeholpen.
3. Gat voor gat
Het vervelendste aan stoppen met neusspray is het niet vrij meer kunnen ademenen. Door neusgat voor neusgat te stoppen voorkom je dat. Zelf heb ik niet voor deze manier gekozen, omdat je in mijn ogen twee keer bezig bent met afkicken. Dan kan je beter even door de zure appel heenbijten en volledig kappen. Maar als het jou ideaal lijkt: be my guest!
4. Minder, minder
Tel eens op hoe vaak per dag je neusspray gebruikt. Bij mij liep dat al snel op tot zo'n keer of 4 à 5. Idioot veel natuurlijk. Begin eens met het afbouwen van het aantal keer. Bijvoorbeeld alleen in de morgen en desnoods een keertje tussendoor. Of koop kinderneusspray met een lagere dosering xylometazoline. Niet de oplossing, maar wel een goede tussenstap tussen het stoppen met neusspray door. Ga daarna bijvoorbeeld over op manier numero 1.
5. Aan de rode peper
Capsinol is een neusspray op natuurlijke basis met als hoofdbestanddeel rode peper. De makers beweren dat de werkzame stof capsaïcine hetzelfde effect heeft als xylometazoline en je dus vrij blijft ademen. En door de natuurlijke ingrediënten is er geen negatief effect op je lichaam.
Sommige mensen zien dit als de oplossing, maar zelf ben ik niet zo'n fan. Het is meer een soort - veel te dure - vervanger van en geen oplossing voor neusspray. Uiteindelijk stap je over op Capsinol. Niet schadelijk, maar je bent dus nog altijd verslaafd aan neusspray.
Er zijn dus de nodige manier om te stoppen met neusspray. Waar je ook voor kiest: veel succes! Het is in het begin lastig, maar ik ben inmiddels een paar weken verder en merk er eigenlijk weinig meer van. Een hele verademing 😉
Sander

Sander
Elke dag een andere lach. Praat graag, kookt regelmatig, drinkt (weleens), ziet aardig wat films, designt erop los en gooit graag zijn kekke deephouse dansmoves in de strijd. Alles met een flinke schep droge humor.
0 reacties
Reageer