Food

Recept: zelf Oreo's maken

Jaarlijks gaan er tientallen miljarden Oreo's over de toonbank. Ik zal niet ontkennen dat een groot deel daarvan rechtstreeks in mijn mond verdwijnt. Want wat zijn die verdomde koekjes toch lekker! Zelf Oreo's maken had ik alleen nog nooit gedaan. Tot afgelopen weekend. Want je kunt jezelf natuurlijk geen Oreo-liefhebber noemen zonder te weten hoe de zwarte koekjes gemaakt worden.

Nou hoor ik je denken: maar smaken ze een beetje zoals het origineel? Soort van. Zijn ze lekker? Dat sowieso. Hoe dan ook moet je echt eens zelf Oreo's maken. Helemaal niet moeilijk.

Wat heb je nodig

Voor de koekjes

- 260 gram bloem
- 240 gram roomboter
- 200 gram witte basterdsuiker
- 125 gram cacao
- 2 eieren
- eetlepel baking soda
- snuf zout

Voor de vulling

- 250 gram poedersuiker
- 120 gram roomboter
- eetlepel vanille-aroma
- schil van 1/5 citroen

Haal de roomboter van te voren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.

Snijd de boter in kleine stukken en roer samen met de basterdsuiker tot een luchtig geheel. Voeg daarna een-voor-een de eieren toe. Zeef de bloem, cacao, baking soda en roer samen met een snuf zout door het mengsel. Kneed tot een bal, wikkel in vershoudfolie en laat minimaal een uur in de koelkast liggen.

Haal het deeg voor zelf Oreo's maken uit de koelkast en rol uit tot een plak van een paar millimeter dik (iets dikker dan een Oreo uit de winkel). Steek met een champagneglas rondjes uit het deeg. Ben je niet zo fancy dat je zulke glazen in huis hebt, gebruik dan net als ik een longdrinkglas. Doe dit wel een beetje snel, zodat het deeg koel blijft en uitrollen makkelijk gaat. Gebruik een kaasschaaf om de koekjes op te liften.

Bak daarna 15 minuten in een voorverwarmde oven op 160 graden. Haal de Oreo koekjes eruit en laat hard worden op een rekje. Herhaal het proces totdat het deeg op is.

Meng alle ingrediƫnten voor de vulling door elkaar tot een luchtig geheel. Smeer een grote lading vulling op een koekje, druk voorzichtig een ander koekje erop aan en schraap de overige vulling van de randen af.

Zo kan je dus vrij makkelijk zelf Oreo's maken. Eet smakelijk!

Sander


PS: nog veel meer recepten met dit verrukkelijke koekje? Check dan hier al onze Oreo recepten.