Column

Poetin kan er niets aan doen

Met veel belangstelling volg ik het wereldnieuws omtrent Rusland en de Krim, het Oekraïense schiereiland dat momenteel onder controle is van Rusland. Het klinkt misschien wat vreemd, maar ik vind het fascinerend. Die ontwikkeling van frustraties tussen beide landen. Hoe de trots van één persoon de oorzaak zou kunnen worden voor een groot conflict. De Krimoorlog 2: het klinkt als een hele slechte, foute film.

Eigenlijk is Europa net groep vier van de basisschool. Daar doet het mij aan denken. Rusland als het stoute jongetje. Oekraïne als het gepeste kind, waarvan een dierbaar speeltje wordt afgepakt. Poetin die de boel een beetje opstookt. De juffrouw, die we voor het gemak even de EU noemen, weet het ook niet meer. Wanneer zij Vladimir op het matje roept, volgen er in snel tempo een aantal slechte smoesjes en dwaze logica. Zoals kinderen dat zo goed kunnen.

„Het Westen begrijpt er helemaal niets van"

Er wonen nou eenmaal Russen in Oekraïne en die moeten beschermd worden. Dat het Westen dat niet begrijpt, is hun probleem. De NAVO is vooringenomen over Oekraïne. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt bovendien dat het extreem gevaarlijk is om de NAVO bij deze situatie te betrekken. Dat zorgt voor meer spanningen en verkleint de kans op een regeling. Mijn tip aan de NAVO: pak het net als de EU aan en laat Poetin het lekker zelf allemaal regelen. Dan komt het vast wel goed.

Beter goed gejat dan slecht bedacht, toch?

Hoe je het ook bekijkt, Poetin heeft best wel wat van de geschiedenis geleerd. Net als in 1936 vonden de Olympische Spelen plaats geheel om het imago van één man te verbeteren. In Berlijn was dat Hitler, in Sochi was dat Poetin. Het gaat allemaal om het roemen en vieren van (de acties van) Poetin: een krankzinnig eenmanscircus. De vergelijking met Hitler - uitgesproken door de Amerikaanse minister Hillary Clinton - is dus helemaal niet zo gek bedacht. Vooral ook omdat Poetin maar blijft rondstrooien dat hij zijn burgers in de buurlanden wil beschermen.

Iets wat Hitler ook deed. Waarom zou Poetin een nieuwe strategie bedenken als een eerder concept ook prima werkte? Hij heeft wel betere dingen te doen, zoals het bedenken van anti-homowetten.

De voorbereidingen op de Zomerspelen in de Krim zijn wat uit de hand gelopen.

Spreek zijn achternaam eens op zijn Frans uit

Daar is hij vroeger vast mee gepest. Hé Vladimir, Putain. Hoerenjong. Is je moeder een lekker Russisch hoertje? Wat kost ze?" En: Welke dwerg is jouw verwekker geweest?" Onverwerkte jeugdtrauma's kunnen leiden tot psychische stoornissen en gedragsproblemen. Tot grootheidswaanzin. Voilà, de oorzaak van alle problemen.

Hij heeft toch ook goede dingen gedaan?

Asiel verlenen aan de Amerikaanse vrijheidsstrijder en klokkenluider Edward Snowden is heel lief van Vladimir geweest. Ook al weet hij dat hij hiermee Amerika en het Westen best wel een beetje aan het plagen is. En wat dacht je hiervan: onze eigen bi-seksuele Ireen Wüst knuffelen tijdens haar huldiging in het Holland Heineken House. In één klap op geniale wijze aantonen dat het hier allemaal wel meevalt met alle ophef over de antihomowet.

De Zomerspelen kunnen prima worden gehouden op de Krim

Misschien een vreemde gedachte, maar bij Poetin weet je het maar nooit. De Krim, in de zomer druk bezocht door vele toeristen als populair kuuroord, zou net als Sochi een prima basis kunnen zijn voor de Olympische Spelen. Met haar mediterrane klimaat zou de Krim zelfs perfect geschikt zijn voor de Zomerspelen. Poetin heeft dat natuurlijk allang gezien en is nu druk bezig met de voorbereidingen. Dat deze wat uit de hand zijn gelopen, moge duidelijk zijn.

Als de Russische media het zegt, dan is dat zo

Als de populaire Russische nieuwsshow Vesti Nedeliop de staatstelevisie een beeld schetst van de Oekraïense regering als onwettelijk, door de VS gesteund en gevaarlijk voor de Russen, dan klopt dat. Dat dit televisiestation, en bijna alle mediaoutlets in Rusland, in de greep zijn van Poetin, is toeval. Vladimir zou zijn geliefde burgers nooit voorliegen.

Ik weet niet hoe het vroeger bij jullie op school zat, maar als ik vervelend was, volgde er straf.

De VS doet het ook Ja, de VS is wel allerlei verwijten aan het maken, maar ze zijn zelf ook een aantal landen binnengevallen. Net als Amerika vindt ook Rusland dat het voor zijn belangen opkomt. Als er sprake is van ongerechtigheid, mag Rusland zijn wapens gebruiken, vindt Poetin. Hij geeft nog een trap na: „Je kunt ook je vraagtekens plaatsen bij de legitimiteit van Westers ingrijpen in Irak, Afghanistan en Libië."

Een klein kind, Vladimir Poetin. Ik weet niet hoe het vroeger bij jullie op school zat, maar als ik vervelend was, volgde er straf. En goed ook. Voor de echte probleemgevallen zat er niets anders op dan zich te gaan melden bij de directie, die dan eventueel verdere (en vaak zwaardere) sancties oplegde. Het is voor Poetin de hoogste tijd zich daar eens te gaan melden.

Rick