Column

De val van Pistorius

Het levenspad van Oscar Pistorius lijkt met goud te zijn geplaveid. Ondanks zijn handicap, presteert hij aan de top van zijn kunnen. Hij vergaart wereldwijde roem, wint alle prijzen en met Reeva Steenkamp aan zijn zijde lijkt het geluk hem te omarmen. Lijkt, want op Valentijnsdag 2013 valt de Zuid-Afrikaanse droom in duigen.

In de zomer van 2012 is geen podium groot genoeg voor topatleet Pistorius. De Paralympische Spelen zijn hét terrein van de sporter en 'Blade Runner' groeit uit tot een symbool van doorzettingsvermogen. Met Nike als sponsor verovert hij langzaamaan de wereld en krijgt hij een sterrenstatus in Zuid-Afrika. Pistorius lijkt onschendbaar, maar aan die status komt snel een einde.

Ironisch genoeg is het Valentijnsdag als het allemaal mis gaat. In de nacht van 14 februari horen buurtgenoten geschreeuw uit het huis van Pistorius en Steenkamp komen. Wanneer enkele minuten later het geluid van geweerschoten door de straat klinkt, weet men dat er meer aan de hand is dan een gewone ruzie. Als de politie arriveert, wordt het duidelijk dat de sportheld tot meer in staat was dan men had gedacht; Reeva Steenkamp is doodgeschoten in haar eigen huis.

Meteen na de aanhouding begint het wereldwijde mediacircus. Want wat is er die bewuste avond precies gebeurd? Pistorius beweert dat hij zijn vriendin per ongeluk heeft doodgeschoten. Hij dacht dat er een inbreker in zijn huis was en sprong, zonder protheses, uit bed. Eenmaal bij de badkamer hoort hij gerommel en lost vier schoten door een dichte deur. Maar bij het openen van de deur blijkt hij geen inbreker, maar zijn eigen vriendin te hebben vermoord. Pistorius verklaart dat hij dacht dat zijn vriendin nog in bed lag en dus nooit op de wc had kunnen zitten. Daarnaast droeg hij geen protheses en voelde hij zich daardoor extra kwetsbaar. Hierdoor raakte hij in paniek en nam hij veel sneller de beslissing om tot schieten over te gaan.

Volgens de aanklagers is er wel degelijk sprake van moord met voorbedachten rade. Het Openbaar Ministerie meent dat Pistorius precies wist waar hij mee bezig was op het moment van de moord. Hoe kunnen getuigen anders geschreeuw hebben gehoord als zijn vriendin nog in bed lag te slapen? Daarnaast zat Steenkamp geheel aangekleed op de wc. Niet erg waarschijnlijk als zij gewoon naar het toilet zou zijn gegaan midden in de nacht. Dit bewijst voor velen dat er wel degelijk sprake was van een ruzie en dat zij op het moment stond om het huis te verlaten.

Ook wordt Pistorius aangeklaagd voor verboden munitiebezit en het afvuren van een vuurwapen in de openbare ruimte.

De val van Pistorius

In Zuid-Afrika wordt het proces, dat afgelopen maandag van start is gegaan, met zeer grote belangstelling gevolgd. Er is zelf een speciaal televisiekanaal dat 24 uur per dag het nieuws omtrent de 27-jarige atleet uitzendt. Geen minuut wordt gemist!

Zelf volg ik ook met arendsogen het nieuws omtrent Pistorius. Het intrigeert mij hoe deze man tot zo'n gruwelijke daad is gekomen. Hoe zijn reputatie van topatleet met wereldwijde faam, veranderd is in die van meest gehate man in Zuid-Afrika. Ik denk persoonlijk dat hij zeker schuldig is aan de moord. Wellicht heeft hij haar niet met opzet vermoord, maar knapte hij op het moment dat het fout ging. De strijd om tot het uiterste gaan en niet te willen verliezen, zit misschien zo diep in hem genesteld. En op het moment dat Reeva Steenkamp hem wilde verlaten, was 'niet willen verliezen' nog steeds het voornaamste gevoel dat naar boven kwam.

Hoe dit historische proces zal eindigen, dat weten wij waarschijnlijk pas over een aantal maanden. Met nog ruim 100 getuigen belooft het een emotionele strijd te worden met als inzet een (levenslange) gevangenisstraf of vrijheid. De tijd zal het leren of de sportman ooit nog een stap op de atletiekbaan zal zetten.

Sander