Food

NekNomination

NekNomination, het gevaarlijkste drankspel van dit moment. De eerste doden zijn gevallen, maar dit lijkt de deelnemers weinig te interesseren.

Het internetspel draait om het drinken van alcohol. Je filmt jezelf terwijl je een halve liter drank, meestal bier, drinkt. Je moet dit in één keer necken en vervolgens iemand anders nomineren. Diegene 'moet' dan binnen 24 uur hetzelfde doen. Op deze manier ontstaat er een kettingreactie over het web.

Omdat alleen drinken van bier niet bijzonder is, probeert men het extra spannend te maken. Zo kan je gekleed in een hotdogpak door New York rennen, ondertussen een rodeostier berijden of uit een vliegtuig springen. Als het maar veel views op Youtube oplevert, niets is te gek. Dit is dan ook waar het gevaar van het spel ligt; mensen gaan steeds verder om interessant te blijven.

De sociale druk is enorm bij NekNomination. De beschrijving luidt al: "Don't break the chain, don't be a dick". Als genomineerde wordt je bijna verplicht om mee te doen. Als jij de pussy bent die geen filmpje plaatst en de volgende nomineert, is je sociale leven praktisch voorbij. Zeker bij jongens van 15 tot 18 jaar, de doelgroep, is deze druk immens. Drinken is vet stoer, je wilt erbij horen en als je vrienden het doen, dan doe jij uiteraard mee.

Vooral in Ierland groeit de vrees voor het spel. Afgelopen week overleed daar de 19-jarige Jonny Byrne. Na zijn atje bier sprong hij in een rivier en verdronk. Volgens zijn broer zag hij deze radicale poging als enige uitweg om de competitie voor te blijven. Dit bewijst wederom dat de druk immens is en dat het rationele denken compleet verdwijnt.

Toen ik afgelopen week het nieuws hoorde, vroeg ik mezelf gelijk af of NekNomination een hit zal gaan worden in Nederland. Ik denk en hoop van niet. Nederlanders zijn ook te lui om al die handelingen te verrichten. Wij drinken onszelf liever lam, om vervolgens zwabberend naar huis te fietsen. Onze grote vriend Stef Stuntpiloot verbieden, zou dan een betere optie zijn!

Dat het spel ook positief kan worden ingezet bewijst de Zuid-Afrikaan Brent Lindeque. Hij bedacht een geheel nieuwe variant op het spel. In plaats van zelf te drinken, deelde hij een sandwich, een chocoladereep en een blikje cola uit aan een dakloze. Inmiddels is deze variant viral gegaan en zijn de sandwiches niet meer aan te slepen. Dus laten we hopen dat deze variant het gaat winnen van het origineel.

Mocht ik genomineerd worden, dan heb ik mijn antwoord al klaar. Drie glazen appelsap en een koprol, want dat is voor deze levende turnlegende al gevaarlijk genoeg... 

Sander