Kijkbuis

Het stigma van Utopia

Ik beken, ik kijk weleens naar Utopia! Het 'nieuwe' programma trekt dagelijks zo'n miljoen kijkers, maar toch lijkt het of niemand hiervoor uit durft te komen.

Voor wie het programma niet kent; Utopia is het nieuwste format van John de Mol. Waar de Don van de Nederlandse televisie eerder Big Brother en The Voice bedacht, is het nu de beurt aan Utopia. Het idee is simpel. Vijftien onbekende Nederlanders gaan in een jaar tijd een nieuwe samenleving opbouwen. Ze krijgen een loods, koeien, kippen en een startkapitaal. En met deze middelen moeten zij vervolgens hun droomwereld creëren, hun Utopia.

Voor SBS6 moet het programma dé opkrikker van de kijkcijfers worden. De in het slob geraakte zender hoopt een solide kijkersbasis op te bouwen om de avond mee te beginnen. En dit lijkt te lukken. Elke dag stemmen ruim een miljoen mensen af op de perikelen van de 'utopianen'. Ondanks dat het compleet hersenloos is, begrijp ik waarom. Het is gewoon lekkere televisie!

Het vanuit het niets opbouwen van een 'samenleving', is iets wat veel mensen waarschijnlijk wel aanspreekt. Als je helemaal opnieuw zou mogen beginnen, wat zou je dan doen? Druk je alleen je eigen wensen door of houd je toch rekening met de rest? Ga je proberen zoveel mogelijk geld te genereren zodat je stinkend rijk wordt of neem je genoegen met weinig en ga je genieten? Dit is waar het programma om draait. De één wil een groene utopie creëren terwijl de ander liever een jaar lang feest viert. Wie haalt zijn gelijk en wie wordt er naar huis gestemd en keihard ingewisseld voor een nieuwe inwoner?

Bij het selecteren van de kandidaten is er uiteraard een zo divers mogelijke samenstelling gemaakt. Je hebt de zwerver, de macho, de eeuwige student, de huisvrouw, de kunstenares, de opgefokte klusjesman, de wereldverbeteraar en ga zo maar door. John weet ook, hoe meer verschillen, hoe meer irritatiepunten, hoe meer akkefietjes. En ruzie is uiteraard goed voor de kijkcijfers,  tel maar uit je winst!

Het programma trekt dus kijkers, maar waarom hoor je zo weinig over Utopia? Oké, de Telegraaf en mevrouw Hoes-Verlinde hebben het er weleens over, maar daar is ook weinig eer aan te behalen. Waarom is een schizofrene, Friese kalverenboer wel het onderwerp van gesprek bij de koffieautomaat, maar de woede-uitbarsting van een Billy niet?  Ik denk doordat er een soort stigma op het programma rust. Utopia is niet sexy genoeg!

Waar Boer Zoekt Vrouw het kneuterige, oudhollandse gevoel heeft. The Voice de snelle, talentenjacht vibe. En Goede Tijden, Slechte Tijden de mogelijkheid tot inleving, wie heeft er immers geen moordlustige, tienermoeder als buurvrouw?  Heeft Utopia geen van deze aspecten in huis.

Het programma is niet dynamisch, niet echt interactief, barst van de 'verborgen' reclame en mist een bekende Nederlander. Daarnaast wordt het uitgezonden door SBS6. Een zender, die in mijn ogen, toch nog dat 'in je trainingspak, met een biertje in je hand op de bank' imago heeft. Dus al met al is het niet echt een prijswinnende combinatie.

Is Utopia dan gedoemd om te mislukken? Zeker niet. Zolang John de Mol de kijker weet te triggeren om te blijven kijken, heeft het programma een goede kans van slagen. Het heeft immers alles in zich om een hit te worden. Interessante/ irritante personages, een killer soundtrack, het avontuur aangaan , intriges, spanning, bedrog, het is allemaal aanwezig.

Let op mijn woorden: over een tijdje wordt de eerste Utopia-baby verwekt en dan schieten de kijkcijfers sneller omhoog dan het alcoholpercentage in Bonnie St Clairs bloed!

Sander