Feestjes

Zo overleef je de eerste keer Carnaval

Een feest voor gekke Brabo's en loco Limburgers. Niet besteed aan iemand van boven de rivieren. Die associatie had ik altijd met Carnaval. Ruim 24 jaar wist ik het feest dan ook te ontwijken. Want in een clownspak hossen op 'hits' van Snollebollekes, Roy Donders en de Gebroeders Ko, dat is toch niets voor iemand zonder accent? Daar kwam vorig jaar verandering in. Ik liet mezelf overhalen, kocht een debiele outfit en maakte voor de eerste keer Carnaval onveilig.

Grote kans dat je deze blog nu leest omdat ook jij - met een paar biertjes op - beloofde een keer mee te gaan. Shit happens. Ik kan je geruststellen: het is eigenlijk best leuk. Heel leuk zelfs. Tenminste als je voorbereid bent op wat gaat komen. Want de eerste keer Carnaval is een hele beleving. Als 'ervaringsdeskundige' tot jou als leek daarom een kleine how to. Zo overleef je het hele circus dat Carnaval heet:


De walgelijkste outfit

Tijdens Carnaval zijn twee dingen zeker. Je wordt wakker met een kater én je staat voor lul. Zet jezelf hier overheen, dan ben je al een heel eind. Want er is niemand, ik herhaal niemand die vrijwillig als afgedankte hippie of Minion de straat opgaat. Is dat wel het geval? Dan zou ik toch eens even het Pieter Baan centrum bellen voor een check 😉

De perfecte outfit bestaat dus niet, maar probeer op zijn minst iets te zoeken wat redelijk oké is. Vermijd thema's waar iedereen de kriebels van krijgt. Geen volwassen mannen in een luier of meiden verkleed als een sletterige Pipi Langkous. Geloof me, deze types lopen tijdens Carnaval echt over straat. En als Nederlander mag het natuurlijk ook niet teveel kosten. Googel daarom eens op 'goedkope carnavalsoutfit' en sla je slag via een budgetwebshop. Of ga last minute naar jouw lokale feestwinkel en neem genoegen met de afgeprijsde leftovers. Het maakt allemaal toch niet zoveel uit.

Tip voor de heren
Vermijd lange outfits. Tijdens mijn eerste keer Carnaval ging ik verkleed als rechter / advocaat. Probeer dan maar eens naar de wc te gaan zonder dat je toga in de pisbak hangt... Sta je dan tussenin een huilende elf (die net haar vriendje heeft zien tongen met een koala) en haar vriendin de mollige kabouter te wachten totdat er eindelijk een vrouwen-wc beschikbaar is waarin jij je toga uit kunt trekken. Niet per se een aanrader.


Tsja...


Een toplocatie

Ga je met mensen die al vaker Carnaval hebben gevierd? Laat de locatie dan aan hen over. Van kleine kroeg tot feesttent, de sfeer zit er toch op elke locatie wel in. Tenzij je natuurlijk voor een bepaalde artiest komt en het feest niet compleet is zonder Dennie Christian. Maar dat betwijfel ik. Is het voor jullie allemaal de eerste keer? Check via Facebook dan evenementen in de buurt. Veel mensen op aanwezig is vaak een goed teken.

Tip
Houd er rekening mee dat veel locaties werken met tickets. Koop deze vooraf of zorg dat je er vroeg bij bent voor de laatste deurverkoop.


Daar gaan we

De perfecte outfit zit als gegoten en vol verwachting sta je op het station te popelen op wat gaat komen. Of je nu feest in Oeteldonk of flaneert in het plaatselijke café, vanaf nu is het feest begonnen. Alaaf!

Voor wie afreist naar het Zuiden: let er op dat de gehele infrastructuur is aangepast. Van gewijzigde vertrektijden op het spoor tot afgezette wegen, tijdens Carnaval is het de gewoonste zaak van de wereld. Check van te voren dus driedubbel wat de beste route is.

eerste keer carnaval tips


1, 2, 6, 15 bier

Na de nodige omleidingen ben je eindelijk aangekomen op de plek van bestemming. Tijd voor een welverdiend drankje! En daar blijft het vast niet bij. Ik zou hier nu een betoog kunnen houden over de gevaren van alcohol. Dat teveel niet goed is voor de hersenen en overmatig gebruik de nodige gevolgen heeft. Kijk naar Bonnie St. Claire. Maar we weten allemaal dat het bier toch vloeit. Zeker als het jouw eerste keer Carnaval is.

Wees verstandig en wissel de drank af met 20 centimeter Brabants worstenbrood (carnavalsgrapje), een portie frites of welke vettige snack je voorhanden hebt. Want ik hoef je vast niet te vertellen dat drinken op een lege maag niet zo slim is. Denk eraan dat Carnaval in de zuidelijke provincies heilig is. Het hele jaar kijken ze uit naar het feest en zitten dus niet te wachten op noorderlingen die puur komen om dronken te worden 😉

Persoonlijke tip van jullie schrijver
Voor mij werkt het altijd redelijk oké om het alleen bij bier te houden. Laat de wijn, baco's, Breezers en shotjes links liggen en gooi desnoods die Schrobbelèr over je schouder. Geloof mij: dan ontwaak je de volgende morgen een stuk minder brak.


La la la la la la la la


He Jacqueline, waar is de vaseline? Annette hoe kom je aan zulke grote tette? Wallen tot aan mijn ballen. Zomaar een paar pareltjes uit de Nederlandse muziekgeschiedenis. Oké, die tweede heb ik daarnet zelf bedacht, maar gegarandeerd dat de andere nummers uit de speakers gaan knallen. Normaal luister je vast niet naar deze troep, maar tijdens Carnaval moet je wel. Knop om en ongegeneerd roepen dat je seks met die kale wilt. Hos als nooit te voren, laat je meeslepen in een polonaise en spring desnoods op een tafel. Wat happens in Carnaval, stays in Carnaval.

Het is natuurlijk wel leuk als je een paar nummertjes herkent. Daarom hieronder de 5x carnavalshits van 2018 of klik deze Spotify-lijst met 20 uur aan wanstaltigheid aan. Heb je hier nu begrijpelijkerwijs echt geen zin in in? Dan komt het ook wel goed. Het is niet zo dat de teksten maandenlange voorstudie vergen 😉


Een beetje gerustgesteld? Top! Volgens mij moet je zo de eerste keer Carnaval zonder al te grote kleerscheuren overleven. Alvast heel veel succes en sterkte. Alaaf!

Sander