Kijkbuis

Dit zijn de beste films van 2016

Net als in 2014 en 2015 zijn we ook in 2016 weer aangekomen bij hét lijstje met de beste films van dit jaar. Groot verschil met de vorige edities: we hadden er moeite mee om een fatsoenlijke lijst samen te stellen. Je zou kunnen zeggen dat 2016 een mager filmjaar was. Maar ook dat we in Nederland lang moeten wachten op toppers die in het buitenland (zoals Manchester by the Sea en Moonlight) lovende recensies ontvangen. En dat onze 'huisbioscoop' Pathé sommige films maar zeer beperkt draait, zoals het geval was bij Toni Erdmann of Captain Fantastic.

Opvallend is actrice Amy Adams (met uitzondering van de vreselijke Batman v Superman) met twee noteringen een goed jaar heeft gehad, de jongste regisseur pas 31 jaar oud is, Marvel elk jaar weer goede films blijft maken en er in deze top 10 een aantal veel belovende (en nog relatief onbekende) regisseurs zitten. Dat belooft veel goeds!

10. Fantastic Beasts and Where to Find Them

Op nummer tien: een favorietje van Sander. In Fantastic Beasts and Where to Find Them gaat het helemaal mis voor Newt Scamander als zijn bijzondere collectie fabeldieren ontsnapt in New York. En die zouden wel eens voor problemen kunnen zorgen in zowel de tovenaars- als de Dreuzelwereld. We hadden torenhoge verwachtingen van deze film, die ons terugbrengt naar de magische wereld van J.K. Rowling, bedenker van Harry Potter.  Het verhaal is niet heel bijzonder, maar het magische 'Harry Potter' sfeertje en de mooie special effects maken een hoop goed!

9. Doctor Strange

De sarcastische chirurg Stephen Strange kan na een auto-ongeluk niet meer opereren en hij doet er alles aan om dit wel weer te kunnen. Ergens in Azië stuit hij op een tovenaar die hem magische krachten geeft en leert te beheersen. Doctor Strange is er weer eentje uit de stal van Marvel en dat staat garant voor visueel spektakel, humor en veel actie. Vooral de scènes waarin complete steden 'vervormen' (denk aan Inception) zijn geweldig.

8. Captain America: Civil War

 

Marvel's Captain America: Civil War overtreft de eerste Avengers op veel vlakken. Met veel spectaculaire actiescènes, zoals we van Marvel gewend zijn. Maar er is ook ruimte voor spanning, spionage en zelfs een beetje drama. Er ontstaat namelijk rivaliteit binnen de Avengers en vooral Captain America en Iron Man botsen hier. Dat komt ten goede van het verhaal en dat is ook wel eens lekker in een superheldenfilm. De beste Captain America tot nu toe. Op naar deel vier!

7. Deadpool

Wie de trailer van Deadpool bekijkt, weet eigenlijk al genoeg over het verhaal van de film. Meer stelt het namelijk niet voor. Maar Deadpool blinkt uit op hele andere vlakken: waanzinnige actiescènes, een hoog tempo, heerlijke zelfspot en heel veel snoeiharde, grove grappen. Bij Deadpool zie je hoeveel plezier er bij de regisseur en acteurs is geweest bij het maken van de film. De marketingcampagne rondom de film was overigens ook het bekijken waard!

6. Room

 

Originele en sterke film. Jack is geboren, opgegroeid en al jarenlang opgesloten in een kamer van slechts 3 bij 3 meter. Voor Jack is het zijn thuis, maar voor zijn moeder een gevangenis. Jack wordt echter steeds nieuwsgieriger en samen verzinnen ze een plan om te ontsnappen. Het acteerwerk is zeer geloofwaardig, waardoor je als kijker echt gaat meeleven met de film. Het einde is prachtig. Niet kijken als je in een wat droevige (winter)dip bent, maar vooral ook niet overslaan!

5. Nocturnal Animals

 

Nocturnal Animals is in elk geval de meest beklemmende, duistere en mysterieuze film van dit jaar. Een visueel schitterende film (mode-ontwerper en regisseur Tom Ford heeft écht oog voor detail) en de cast met Amy Adams en Jake Gyllenhaal doen het ook erg goed. De scènes in de auto zijn bloedstollend spannend. Nocturnal Animals is niet een film die voor iedereen is weggelegd, maar als je van een echte arthouse-thriller houdt, ga 'm dan zeker kijken.

4. The Revenant

 

Sinds de film Birdman houd ik regisseur Alejandro González Iñárritu nauwlettend in de gaten. The Revenant is wederom een waanzinnig goede film van zijn hand. In 1823 wordt de pelsjager Hugo Glass (door Leonardo DiCaprio) aangevallen door een grizzlybeer en achtergelaten door zijn lijfwachten. Als hij bijkomt, wil hij maar één ding: wraak. Wat volgt is een bizarre tocht door de wildernis. Schitterend camera- en acteerwerk, met een eigenzinnige soundtrack en een briljante Leonardo DiCaprio, die je bijna niet hoort praten. De scène met de beer is overigens al beroemd. 

3. Spotlight

 

Grootste verrassing van dit jaar is Spotlight. Het Pulitzerprijs winnende onderzoek naar kindermisbruik in de Katholieke Kerk is van de eerste tot de allerlaatste minuut fascinerend. En dat is knap voor een film die over een ietwat stoffig onderzoeksteam gaat en waarin het grootste gedeelte wordt gesproken. Het acteerwerk is sterk en gedreven en niet voor niets zijn de acteurs in de prijzen gevallen. Spotlight werd eerder al dit jaar benoemd tot beste film bij de Oscars.

2. La La Land

 

La La Land - gemaakt door een regisseur die slechts 31 jaar oud is. En wat ben ik nieuwsgierig naar zijn volgende werk. La La Land is een musicalfilm en dat is in het algemeen niet zo mijn ding. Maar de elementen die mij in dat genre vaak storen, worden in deze film overschaduwd door de chemie tussen de acteurs, de liefde voor film, de geweldige jazzmuziek en dans, magische scènes en gevatte dialogen. La La Land, een ode aan Hollywood, is de magische bioscoopervaring van dit jaar. De soundtrack staat gelukkig op Spotify en hier al dagen op repeat. Het einde van de film is briljant!

1. Arrival

 

Close call, maar Arrival is voor mij de beste film van 2016. Amy Adams speelt een fantastische rol in deze atypische sciencefictionfilm. Arrival ziet er niet alleen prachtig uit, hij 'klinkt' ook schitterend (ben benieuwd of de Oscar voor Beste Geluid hierheen of naar La La Land gaat) en de plottwist aan het einde is geniaal. Regisseur Denis Villeneuve is erin geslaagd om een grootse én subtiele film te maken die belangrijke thema's aansnijdt. Thema's die met de nieuwe president van Amerika waarschijnlijk heel actueel gaan worden. Arrival is een film waar je in bed nog eens over na gaat denken. En dat kunnen alleen hele speciale films.

Dit was mijn lijstje met beste films van 2016! Wat zijn jouw favorieten?

Rick