Kijkbuis

De Panda maffia

Sinds de komst van Pablo Escobar is poeder big business. Razendsnel veroverde 'het witte goud' de wereld en sindsdien is geen straathoek meer veilig. Inmiddels ligt de Colombiaanse baron al ruim 20 jaar onder de zoden en heeft er een wisseling van de wacht plaatsgevonden. Tegenwoordig is er nog maar één partij die de macht uitgemaakt: de Panda maffia

Nou verwachten jullie van mij natuurlijk een uitleg waar je deze maffiosi aan herkent. Waar ze vandaan komen. En hoe je jouw gezin (of voor de singles: kat) tegen ze kunt beschermen. Dat wordt lastig, want de mannetjes zijn nu eenmaal niet zo dol op aandacht. Ze houden het graag klein en onopvallend. Je zult dan ook eerder wakker worden met een stapel loempia's in bed, dan met een afgehakt paardenhoofd. De Panda maffia is amper zichtbaar, maar toch houden ze altijd een (spleet)oogje in het zeil. Het enige wat ik weet is hoe je deze criminele loners op het spoor kunt komen.

Een ingewikkelde valstrik is niet nodig. Loop op een doordeweekse avond bij de plaatselijke supermarkt naar binnen en begeef je langzaam richting de servicebalie. De deals worden vlak voor je ogen gesloten. Een doos hier, een blik daar, overal wisselen de blauwgekleurde pakketjes razendsnel van eigenaar. En de politie. Die kan er helemaal niets aan doen. "Het limiet ligt op één verpakking per dag, maar velen sluiten meteen weer aan in de lange rij. Ze lijken toch allemaal op elkaar!", vertelt de caissière. En zo is het.

Vaders, moeders, oma's, kinderen, hele families worden door de Panda maffia ingeschakeld om het witte goud in te slaan. Niemand raakt niet besmet door hun duistere praktijken. Slinks houden ze 24/7 de poedermarkt in de gaten om vervolgens razendsnel toe te slaan. En wij weldoorvoede Hollanders? Wij blijven met de gebakken peren zitten en moeten noodgedwongen overstappen op het huismerk.

Dus nu je weet waar je ze aan kunt herkennen; wees gewaarschuwd. Voor je het weet sta je 1,5 uur in de Albert Heijn te wachten op een rij Chinezen. En dat gun je niemand!

Sander