

Wat weet je over glycine?
Je let op je gewicht, je hebt oog voor je gezondheid en je houdt ervan om actief in het leven te staan. Wat eten betreft mag je van jezelf best een keer zondigen. Je kunt het hebben, omdat je heel goed weet hoe belangrijk gevarieerd en vers voedsel voor je is. Elke dag eet je voldoende koolhydraten en vetten en zorg je dat je dieet ook de nodige eiwitten bevat. Daarnaast let je ook op dat je genoeg vitamines, spoorelementen en mineralen binnenkrijgt. Je weet waarschijnlijk dat eiwitten de voornaamste bouwstoffen van je lichaam zijn. Ook weet je dat ze opgebouwd zijn uit aminozuren. Welke aminozuren ken je? Wat weet je over het aminozuur glycine?
Wat zijn aminozuren en wat is glycine?
We gaan het verhaal niet té scheikundig maken. Aminozuren zijn organische verbindingen met een carboxy-groep en een aminogroep. Chemici kunnen vele honderden soorten aminozuren maken, maar in de levende natuur is slechts een klein aantal van belang. Wij bouwen onze eiwitten op uit een twintigtal aminozuren. Veel van deze aminozuren kunnen we zelf aanmaken uit andere aminozuren of organische verbindingen. Acht aminozuren zijn echter essentieel voor ons en moeten dus in ons voedsel voorkomen. Glycine is een niet-essentieel aminozuur. Het is bovendien het kleinste aminozuur dat we nodig hebben. Glycine komt veel voor in eiwitten met een compacte structuur, zoals het collageen van onze kraakbeenderen en gewrichten.
Waarbij is glycine nog meer betrokken?
Glycine is een veelvoorkomend aminozuur in onze lichaamseigen eiwitten. We gebruiken dit aminozuur echter niet alleen als pure bouwstof. Het speelt ook een rol in signaaloverdracht van zenuwen naar spierweefsel. In ons centraal zenuwstelsel vervult het meerdere rollen en is ook betrokken bij lichaamsafweer en bij het onderdrukken van ontstekingen. Als anti-oxidant neutraliseert het schadelijke stoffen die cellulaire veroudering in gang kunnen zetten. Ook is glycine van belang als het buiten erg koud is. Het beschermt je lichaam tegen beschadigingen door vrieskou.
Voedsel met een hoge concentratie glycine
Gelukkig komt deze belangrijke stof in ruime mate voor in ons voedsel. In onze maatschappij met een overvloed aan keuze, is het vrijwel onmogelijk om een tekort aan glycine te ervaren. Je vindt glycine vooral in vlees, vis, zuivelproducten, groentes en peulvruchten. Dagelijks heeft een volwassen mens ongeveer 2 gram glycine nodig. Welk dieet je ook volgt, bijvoorbeeld vegetarisch of veganistisch, de kans dat je te weinig glycine binnenkrijgt, is erg klein. Waarom zou je dit aminozuur dan als supplement willen slikken? Omdat er desondanks situaties zijn waarin je lichaam net even wat meer glycine nodig heeft.
Wanneer is het aan te raden om een supplement met glycine te nemen?
Waarom zou je een glycinesupplement nemen? Bijvoorbeeld tijdens je zwangerschap, na herstel van een blessure of ongeval of wanneer je net een langdurige ziekte achter de rug hebt. In al deze gevallen heeft je lichaam extra eiwitten nodig, en dus ook extra hoogwaardige bouwstoffen. Ben je flink aan het trainen en bezig met een opbouwschema waarin het kweken van extra spiermassa past? Ook dan kan een glycinesupplement of een hoogwaardig eiwitsupplement ervoor zorgen dat je je doelen op een verantwoorde manier haalt, maar wel in een kortere tijd.

Dudes
Geschreven vanuit het oogpunt van de man, maar met toffe artikelen voor iedereen. Dudes & Dont's is dé mannenblog voor heel Nederland!
0 reacties
Reageer