Lifestyle

Hoe blijf je zo optimistisch mogelijk op je oude dag?

‘De ouderdom komt met gebreken,’ is niet bepaald een positieve uitdrukking. Natuurlijk ervaar je dat fysieke functies niet meer optimaal werken als je een dagje ouder wordt. Maar het ouder worden heeft ook genoeg positieve aspecten. Je ervaart wellicht meer innerlijke rust en tevredenheid, en je hebt veel levenservaring!

Het is de kunst ondanks ongemakken die gepaard gaan met ouder worden, te proberen positief te blijven. Mensen met een optimistische instelling leven volgens onderzoek namelijk langer, en zijn vrolijker en gelukkiger. Maar hoe blijf je positief?
In de eerste plaats door goed te onderzoeken wat je zoal nodig hebt voor een zinvol leven. Verder is een positieve mindset heel belangrijk. Je kunt oefeningen doen om een positieve mindset te behouden. We geven je hieronder graag een aantal tips!

Wat heb je nodig om positief te blijven?

 

 1. Breng eventuele zorgwensen in kaart
   

  Leer goed te luisteren naar je innerlijke behoeftes. Maak regelmatig de balans op om te bepalen wat je nodig hebt om een zorgeloos en een zo prettig mogelijk leven te kunnen leiden. Voel je je soms wat eenzaam? Kijk dan eens of je aan een wekelijkse activiteit kunt meedoen waarbij je onder de mensen bent. Ben je slecht ter been of heb je last van andere fysieke ongemakken? Wellicht kan hulp in de huishouding of een maaltijdservice dan een uitkomst zijn. Ook regelmatige behandelingen bij een fysiotherapeut of oefentherapeut zijn voor mensen met fysieke klachten aan te raden.


   
 2. Maak het thuis zo comfortabel mogelijk
   

  Je woning is je veilige haven, de plek waar je volledig wil kunnen ontspannen en je zowel psychisch als fysiek zo prettig mogelijk wil voelen. Richt je interieur daarom in met liefde en aandacht voor jezelf en omring jezelf met alles wat je mooi vindt. Om het wonen zorgelozer en aangenamer te maken op je oude dag kan het eventueel interessant zijn om je alvast eens te gaan oriënteren op hulpmiddelen.
  Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van handgrepen voor de goede ondersteuning bij het toilet, de douche of het bad. Ook kan een traplift kopen een goede oplossing zijn als traplopen steeds meer moeite kost. Met een traplift kun je met een gerust hart zelfstandig verschillende verdiepingen bereiken zonder je zorgen te hoeven maken over mogelijke valpartijen.

 

Hoe behoud je een positieve mindset?

Om de optimist in jezelf niet te verliezen ondanks de leeftijd kun je verschillende kleine oefeningen doen:

 1. Zorg goed voor jezelf en omring jezelf met mensen die je blij maken.
   
 2. De minder positieve emoties mogen er ook zijn. Probeer ze van je af te schrijven of probeer ze te delen met iemand die je vertrouwt zodat je ze daarna weer los kunt laten.
   

Schrijf dagelijks ten minste een ding op waar je dankbaar voor bent.