Lifestyle

Heb jij de juiste autoverzekering?

Wie een auto heeft, moet deze in Nederland altijd verzekerd hebben. Dat wil niet zeggen dat je geen keus hebt in welke verzekering je neemt. Een nieuwe auto moet heel anders verzekerd worden dan een wagen die meer dan negen jaar oud is. Om je een overzicht te geven van de mogelijkheden, zullen wij hier een aantal opties met je doornemen. Zo kun je niet alleen zien welke verzekering voor je auto het beste bij jou past, maar kun je ook bekijken of jouw verzekering niet veel duurder is dan nodig is. Aan het eind van het jaar loont het altijd om je verzekeringen even tegen de lamp te houden om te kijken of je voor het nieuwe jaar wat extra voordeel kunt pakken.

Voor iedere auto de juiste autoverzekering

In Nederland ben je verplicht om je wagen minimaal te verzekeren. Dat kun je doen met de WA verzekering. Deze verzekering is heel basic, maar dekt de kosten van de schade die jij aan anderen toebrengt. Denk hierbij aan situaties waarin je bijvoorbeeld net even een andere auto aantikt tijdens het inparkeren, of wanneer je per ongeluk iemands autoruit vernield. Met WA autoverzekeringen kun je dergelijke onkosten dekken. Let wel, de schade die jij zelf hebt opgelopen aan jouw auto wordt niet gedekt. Kijk daarom goed of je in staat bent om deze kosten zelf op te vangen. Doorgaans geldt dat voor oudere wagens geen verzekering nodig is omdat de kosten van een reparatie vaak snel hoger uitvallen dan de totale waarde van je wagen. In dat geval kun je de schade laten, of een andere wagen kopen.

Je nieuwe auto optimaal verzekerd

Een nieuwe auto is duur en dan wil je daarna geen enkel risico meer lopen. Kies in dat geval daarom voor een allrisk verzekering. Deze verzekering dekt vrijwel alle kosten die gemaakt worden in het geval van een ongeluk, dus ook de schade die jij zelf hebt opgelopen aan je wagen. Deze verzekering biedt ook hulp wanneer je inbrekers zich op jouw wagen gestort hebben of wanneer je een aanrijding hebt gehad met een loslopend dier. De kosten van een reparatie van een nieuwe auto kunnen heel snel oplopen, dus een allrisk verzekering kan altijd uit. Je kunt zelfs hulp krijgen wanneer er een conflict is ontstaan als gevolg van een aanrijding.

Hoe vind je de beste deal?

Aan het eind van het jaar maken verzekeringsmaatschappijen de polissen voor het nieuwe jaar bekend. Het is daarom verstandig om te kijken welke maatschappij de beste verzekering voor jou aanbiedt. Let daarbij niet enkel op de kosten, lage kosten betekent soms ook dat je minder service kan verwachten. Wil je extra voordeel pakken? Sluit dan al je verzekeringen af bij dezelfde partij. Dat levert in de regel vaak mooie pakketkortingen op.