Travel

24 uur op wijnreis met Albert Heijn

Wijn. Daar wordt er hier elke week toch minimaal wel een fles van geopend. En net als met wel meer dingen, ben ik ook op het gebied van mijn favoriete alcoholische versnapering niet de moeilijkste. Zolang het maar rood is. En enigszins vriendelijk geprijsd. Daarom nodige Albert Heijn mij uit om eens wat dieper in de materie te duiken. Voor 24 uur vlogen we naar de Provence toe voor een mini-wijnreis. Lekker decadent.

Zet een groep bloggers bij elkaar en het is eigenlijk altijd ontzettend gezellig. Voornamelijk door de vele drank en het lekkere eten, maar ook door de gezamenlijke passies. In dit geval - je raadt het niet - eten en drinken. Samen met nog een paar teamleden van Albert Heijn meeten we op Schiphol om daar onze wijnreis te starten. De trip staat in het teken van de AH Wijnmarkt. Vanaf 22 mei scoor je bij AH namelijk jouw favoriete wijnen met een flinke korting. Maar welke wijnen passen het beste bij welke situatie? Want bij een barbecue schenk je natuurlijk wat anders dan op een middagje op het balkon. Nou, daar heb ik inmiddels wel een paar handige tips voor. 

persreis ah wijnmarkt

Na een turbulente vlucht landden we donderdagavond laat op Marseille Provence Airport. De zeelucht, de warmte en het geluid van cigales op de achtergrond, het voelt direct als vakantie. Genieten! Na een korte rit waarin volop wordt gespeculeerd waar we terecht zullen komen, stopt de groep uiteindelijk bij een typisch Zuid-Frans hotel. Tijd voor een drankje. Want we mogen dan op wijnreis zijn, een druppel alcohol is er nog altijd niet genuttigd. Gelukkig staat er een tafel vol champagne en lokale rosé klaar. En het was nog lang gezellig...

De volgende morgen ontwaak ik rond 7:30 uit een mini-coma voor een dag vol wijn. Na een half uur onder de uiterst comfortabele stortdouche, een kwartier in de ochtendzon en een ongegeneerd lekker ontbijt is ondergetekende ready to go. Op naar Chateau de Roquefeuille. Al ruim 10 eeuwen staat de vallei van Saint Victoire bekend om haar wijnen. Door de ligging heeft het gebied een eigen microklimaat wat zeer gunstig is voor het verbouwen van onder andere de granache-druif. En dat is maar goed ook, want de vraag is hoog. Vooral in Amerika is rosé de wijn bij uitstek. Zo'n 50% van de totale roséproductie van de Provence wordt naar de andere kant van de wereld getransporteerd. 

ah wijnmarkt

Op Chateau de Roquefeuille wachten Lea en haar team de groep op. Zij zorgen er samen voor dat jij altijd de lekkerste wijn uit de schappen pakt. Dat het nogal een grote klus is, blijkt al snel. Geen lopendebandwerk, maar noeste arbeid. In totaal werken er 10 medewerkers in de wijngaarden die elk verantwoordelijk zijn voor 10 van de 100 hectare aan wijnranken. Het onderhouden, zoeken naar schimmels en handmatig 'bijsnoeien' behoort tot de dagelijkse taken. Mede daardoor mislukt een oogst bijna nooit. Gelukkig maar, want bij Albert Heijn gaan er wekelijks 9 miljoen glazen wijn over de toonbank. Ik herhaal, 9 miljoen glazen. 

En die druppels komen allemaal uit de grote vaten van het chateau vandaan. Verwacht geen oude mannetjes die met hun blote voeten druiven stampen. Tegenwoordig gaat dit allemaal machinaal. Wel zo fris. Na het persen (hierover volgende week meer) belandt de wijn in een van onderstaande vaten. Elk deel van de wijngaard heeft een eigen smaak. De grondsoort, het weer, schaduw of zon en nog veel meer factoren beïnvloeden de smaak. Uiteindelijk stelt de wijnkenner uit alle vaten de perfecte rosé samen. Zo is de kwaliteit van de wijn altijd constant.

ah wijnmarkt

Natuurlijk is een wijnreis niet compleet zonder wat te proeven. Nadat we alles te weten zijn gekomen over rosé, is het tijd om ook alle andere wijnen van de AH Wijnmarkt te proeven. Balen, maar iemand moet het doen. Bubbels, wit, rood, het staat allemaal klaar op het chateau. De kernboodschap na anderhalf uur uitgebreid slurpen? Kies uiteindelijk voor een wijn die jij lekker vindt. Een fles kan 15 euro kosten, maar als je er niet van geniet, dan zegt de prijs niets. Ik kan je drie wijnen aanraden die mij uiterst goed hebben gesmaakt: Stellenbosch Shiraz, Sonnengard Grüner Veltliner en Côtes de Provence rosé. 

Enigszins verdoofd door alle drank begeven we ons eind van de middag weer richting Marseille Provence Airport. Bij aankomst staat er voor iedereen een kistje met daarin zijn favoriete wijn klaar. Ik hou er eigenlijk niet van, maar uit beleefdheid neem ik ze maar mee.

ah wijnmarkt 2017

Volgende week duik ik de keuken in om het perfecte recept te maken voor bij de rosé. Inclusief een vlog van de druif tot fles. Stay tuned!

Sander