Food

5x de lekkerste aspergewijn

Na een lange winter is het aspergeseizoen eindelijk aangebroken. Traditioneel met ham of zalm, gewokt met een scheutje balsamico of gefrituurd in een laagje Panko, het witte goud wordt tegenwoordig op vele manieren geserveerd. Maar welke aspergewijn schenk je er nu bij?

Van oudsher drink je bij asperges een vettige pinot blanc. Lekker en niet voor niets uitgegroeid tot een klassieker, maar verandering van spijs kan nooit kwijt. Daarom ging ik voor jou op onderzoek uit naar wat anders. Iemand moet het tenslotte doen.

Hieronder 5x de lekkerste aspergewijnen die perfect samengaan met het witte goud:

Sander


Hauts de Margon 2015 Aspergewijn van het jaar

Aan het begin van het aspergeseizoen kiest het Brabants Asperge Genootschap de lekkerste aspergewijn van het jaar. Dit keer is de Hauts de Margon er vandoor gegaan met de titel. Volgens de strenge jury is de wijn een 'mooie combinatie van frisheid van de sauvignon en het volle, kruidige van de viognier'. Dit is dus dé wijn bij asperges voor het aspergeseizoen 2016.

Lekker bij: de traditionele witte asperges met ham en ei of een asperge recept met zalm


Leth Duett Riesling & Veltliner 2014 Riesling en Veltliner

Een geliefde wijn bij asperges is deze Oostenrijkse riesling van Leth. Het is een lichte aspergewijn die perfect samengaat met bijvoorbeeld een salade met asperges, maar die ook goed gedronken kan worden bij een vettige boterjus. Bij zwaardere gerechten zou ik een van de andere aspergewijnen kiezen. Bij lichte asperge recepten is de Leth Duett een zeer geschikte keuze.

Lekker bij: frisse gerechten als een salade met asperges


Sommer Sauvignon Blanc Sauvignon

De lekkerste aspergewijn is volgens bevriende chef Wilco van Meesters in Smaak deze sauvignon blanc van Sommer. De fruitige asperge wijn leent zich perfect voor bij een lekker stukje vis als zeebaars. Krijg je de fles niet in een keer op? Geen probleem, want deze sauvignon blanc smaakt altijd!

Lekker bij: asperge recepten met vis


Domaines Paul Mas 2014 Chardonnay - viognier

Na de kookplannen te hebben doorgenomen met mijn 'wijnboer', kreeg ik het advies voor deze chardonnay van Paul Mas te gaan. Het is een stevige, witte aspergewijn die zich uitstekend leent om geserveerd te worden bij bijzondere asperge gerechten. Zo heb ik de wijn zelf gedronken bij gegrilde groene asperges met zalm. Zeker voor herhaling vatbaar.

Lekker bij: asperges met ham of gegrilde groene asperges


Bij asperges gaat er niets boven een volle, witte wijn. Met een gewurtztraminer uit de Elzas zit je eigenlijk altijd goed. De fruitige en kruidige wijn schenk je bij de klassieke aspergegerechten, maar smaakt ook perfect bij gewokte asperges met balsamico. Een keer wat anders dan de standaard pinot blanc, maar toch vertrouwd.

Lekker bij: praktische alle asperge gerechten (bijvoorbeeld asperges met Hollandaise saus)


Zelf aan de slag met asperges? Check dan ons Hollandse asperge recept met ham op traditionele wijze. Simpel, maar ouderwets lekker!


Bekijk ook eens onze eigen webshop Proef Griekenland voor de lekkerste Griekse wijnen 😄