Zolder

Kassa: zoveel leveren bekende kersthits op

Kerstmis is kassa. Tenminste, voor de Mariah Careys en George Michaels van deze aarde. Kersthits zijn namelijk nog altijd ongekend populair en artiesten verdienen elke december weer tonnen met hun nummer. En dat vaak al tientallen jaren lang. Maar welke kersthit levert het meeste op?

Om daar achter te komen, duiken we eerst in het verdienmodel van een dikke kersthit. Binnen de wereld van kerstplaten draait het allemaal om auteursrechten. Voor elke play op de radio of televisie krijgt degene die in het bezit is van de auteursrechten een x-bedrag. De hoogte van dat bedrag hangt af van de advertentie-inkomsten van het radio- of tv-station. Buma Stemra houdt dit bij ons allemaal in de gaten en zorgt dat begin januari alle rekeningen op de mat vallen.

Publiek vs. commercieel 

Ter vergelijking. Voor kersthits van 3 minuten betaalt 3FM €25 en het commerciële RTL4 zo'n €112. Dit bedrag komt dus op de rekening van de persoon die de auteursrechten bezit. Voor de uitvoerende artiest is het een veel minder grote vetpot. Het gaat vaak 'slechts' om een paar tientjes per play.

Het meest lucratief is dus om je eigen kersthit te schrijven én te zingen. Daarnaast is internationaal succes een vereiste voor een flinke lading royalties. Hoe vaker een nummer op de radio is te horen, hoe meer geld er binnenkomt. Zo levert haar hit Being alone at Christmas Miss Montreal jaarlijks niet meer dan 'een leuk autootje' op. Puur omdat het aantal radiostations in Nederland nu eenmaal beperkt is.

Het grote geld

Jullie weten nu hoe er geld wordt verdiend aan alle kersthits. Tijd om de grootste kerstkrakers onder elkaar te zetten. Hierbij gaat het alleen om het bedrag wat wereldwijd binnenkomt door plays op radio en televisie. Inkomsten van bijvoorbeeld YouTube en Spotify komen hier nog bij. Net als optredens. Zo schijnt Mariah Carey $100.000 te vragen om haar kersthit te komen zingen...


1. SLADE - Merry Xmas Everybody | €600.000


2. The Pogues - Fairytale of New York | €475.000


3. Mariah Carey - All I Want For Christmas is You | €445.000


4. Bing Crosby - White Christmas | €390.000


5. Wham! - Last Christmas | €355.000


Niet verkeerd hè! Welke kersthits blijf jij nog altijd uit volle borst meezingen?

Sander