Travel

Vliegtips

Ik houd van vliegen, maar 12 uur stilzitten is voor mij een ramp. Slapen lukt niet. Slaappillen begin ik niet meer aan, want voor 10 uur lang zwaar gedrogeerd naar het plafond staren bedank ik. En op een of andere manier weet ik altijd wel een naar persoon aan te trekken waaraan ik mezelf vervolgens de hele reis kan ergeren. Daarom heb ik een aantal vliegtips bedacht die de vlucht een stuk aangenamer maken.

Prettige reis!


Comfort seats

Bij veel vliegtuigmaatschappijen heb je de mogelijkheid om zogenaamde comfort seats te boeken. Voor een paar tientjes extra zit je dan net wat comfortabeler dan de overige economyclassers. Je krijgt dan bijvoorbeeld een stoel bij de nooduitgang zodat er niemand voor je zit. Het is duurder, maar die 40 euro op dat toch al dure ticket vind ik het geld meer dan waard.

Outfit

Tijdens een lange vlucht is het aanhebben van de juiste kleding essentieel. Veel mensen kiezen ervoor om op de 'tokkie-tour' te gaan en in trainingspak te reizen. Zelf kies ik liever voor een spijkerbroek, t-shirt en vest. Zo kan je makkelijk veranderen mocht het kouder of warmer worden. Kies ook voor ruime schoenen/ sneakers, want je voeten schijnen een maat groter te worden in de lucht. Check van te voren ook even je sokken, want een gat in je sok komt een beetje armoedig over...

Pak een tas

Niets fijner dan tijdens een lange vlucht alles bij de hand te hebben. Zelf neem ik altijd een rugzak mee met daarin alles wat ik graag gebruik. Standaard zit daarin: oordopjes, tijdschriften, kauwgom, pen, neusspray en een oplader. Ook waardevolle spullen als mijn spiegelreflex gaan mee in mijn rugzak. Dan weet ik tenminste zeker dat ze veilig aankomen.

Entertainment

Met de komst van de smartphone en tablet is het vliegen een stuk aangenamer geworden. Zelf gebruik ik mijn iPhone voor de muziek en mijn iPad voor de rest. Zo kan ik wisselen tussen de apparaten en hoef ik niet bang te zijn dat de batterij leeg is voor het einde van de vlucht.

Zoek een serie uit die je heel graag wilt kijken, maar doe dat niet! Zelf staat House of Card bovenaan mijn lijstje voor deze vakantie. Download de serie en zet hem op je tablet en kijk hem pas in het vliegtuig. Zo gaat die reis heel snel voorbij!

Ga naar de App Store en kies een paar verslavende games uit. Zonder dat je het doorhebt ben je zo uren Plants vs. Zombies aan het spelen. De batterij gaat wel sneller leeg, dat is een nadeel.

Mocht je een tablet hebben, zet er dan een paar boeken en tijdschriften op. Ik heb zelf standaard een paar ebooks op mijn iPad staan. Niet dat ik ze vaak lees, maar het kan net dat verveelde half uurtje overbruggen.

Leesvoer

Iedereen kent deze tip vast wel, maar spaar tijdschriften op. Zelf neem ik standaard de Quest en Esquire mee in mijn rugzak. Elk tijdschrift staat voor minimaal een uur lezen, dus bezoek sowieso even de Bruna voor vertrek.

Als je naar een 'vreemd' land gaat, neem dan ook een woordenboek mee. Leuk om door te bladeren in het vliegtuig. En, ook al kan je slechts tot drie tellen en dankjewel zeggen, mensen waarderen het altijd als je de moeite neemt om hun taal te leren.

Beweeg

Om trombose en stijven spieren te voorkomen is het van belang om in beweging te blijven. Zelf probeer ik daarom minimaal elke 1,5 uur de benen te strekken. Loop even naar het raam om van het uitzicht te genieten, ga naar de wc of wandel naar 'het keukentje' toe om wat te drinken te halen. Het voorkomt dat je later verzuurd uit het vliegtuig komt kruipen.

Drink

Voldoende vocht binnenkrijgen tijdens het vliegen is essentieel. Drink daarom veel water en thee, maar probeer zoete frisdranken te vermijden. Om de twee uur een wijntje of ijskoude gin en tonic kan geen kwaad. Maar denk niet: 'het is gratis, dus ik neem het ervan', want teut in het vliegtuig zitten schijnt echt geen pretje te zijn.


Met deze vliegtips overleef ik de vliegreis altijd probleemloos, dus hopelijk kan jij ze ook gebruiken. Heb je zelf nog een gouden tip en staat die er niet bij? Dan hoor ik het graag van je!

Sander