Kijkbuis

The Legend of Hercules 3D

Ik kan mij altijd wel interesseren voor de oude Griekse mythologie. Het gaf de oude Grieken verklaringen voor het ontstaan van de wereld, de mensen, de goden, het kwaad en de ziekten en de oerelementen aarde, water, vuur en lucht. Ze vormden de basis van het geloven en denken. Op mijn christelijke middelbare school werden deze onderwerpen veelal zorgvuldig weggemoffeld en ontweken. Ik vond dat wel eens jammer. Toen ik gisteravond de film The Legend of Hercules in 3D bekeek, kreeg ik datzelfde gevoel.

De film opent met beelden van koning Amphitryon van het Griekse rijk, wiens machtlust bij iedere overwinning stevig groeit. De koning stapt uit de mist (het was niet koud en kanonnen waren er in die tijd ook nog niet, maar er was wel mist) en huppelt op zijn paard ten strijde. Het gevecht wint hij. Bij thuiskomst wordt het gevecht gevierd en gaat zijn mooie vrouw Alcmene, gespeeld door Roxanne McKee, vast in bed liggen. Ze is moe.

Net terwijl ze lekker wil gaan slapen, begint het buiten te onweren. Zeus, oppergod van de Grieken, brengt een obscuur bezoekje aan Alcmene en maakt haar op een bijzondere manier zwanger. Bijzonder, want alles wat de kijker ziet is een paar wapperende lakens dat wordt ondersteunt met een paar flinke donderslagen. Ze bevalt van een gezonde zoon en geeft hem de naam Alcides. Stiekem noemt zij hem Hercules, zoals Zeus haar heeft opgedragen.

Twintig jaar later is Alcides (Hercules) uitgegroeid tot een gezonde, sterke knul. Hij wordt door zijn jaloerse stiefvader, de koning, op reis gestuurd naar Egypte om eens lekker te gaan vechten. Daar gaat het al gauw mis en Hercules wordt in gevangenschap genomen en uiteindelijk verkocht aan om te gaan vechten in de arena. Aan het thuisfront wordt verteld dat Hercules is omgekomen in de strijd. Hercules weet zich met behulp van een vriend richting Griekenland te knokken, waar zijn halfbroer en stiefvader natuurlijk niet zo blij mee zijn.

Een allesbeslissend gevecht tussen deze drie volgt. Net als alle andere gevechten zijn deze echt heel erg slecht in beeld gebracht door regisseur Renny Harlin. Hij heeft wel gekeken, maar net iets te weinig, naar de serie Spartacus. Deze maakt ook gebruik van slowmotion beelden in de actiescènes. Maar dan realistischer. Hercules kan namelijk zó hoog springen, dat het lijkt alsof hij vliegt. Zodoende verslaat Hercules de ene keer gemakkelijk zes strijders, de andere keer heeft hij heel erg veel moeite met één iemand. En regisseur Renny is bang voor bloed, want dat zien we niet vloeien.

Helemaal lachwekkend zijn de gapende gaten in het verhaal. Hercules reist van Griekenland naar Egypte in nauwelijks 24 uur. Hij moet een boot met motoraandrijving hebben gehad. Of een vliegtuig. Hercules krijgt te horen dat wanneer hij zijn vader 'aanvaardt', hij bijzondere krachten kan verwachten. Ja, da's mooi handig denkt Hercules. Tijdens het eindgevecht steekt hij zijn zwaard in de lucht, roept iets onzinnigs en ontvangt een lading bliksem van boven om de vijanden mee 'neer te slaan'. Dit moment werd nog eens extra pijnlijk gemaakt door de tenenkrommend slechte special effects. Ik dacht nog zo: doe dit nou niet, doe dit nou niet...

Over slechte effects gesproken: de leeuw waarmee Hercules in het begin van de film mee ligt te worstelen, is de meest slechte en onrealistische leeuw die ik ooit heb gezien in een film. Een teddybeer was nog spannender geweest. Terwijl Sander naar adem aan het happen was van het lachen, ging de film weer verder.

Regisseur Renny moet tijdens het monteren ook nog even aan de 3D-effecten gedacht hebben. Gedurende de film dwarrelen er herhaaldelijk vreemde, witte objecten uit de lucht en worden de bioscoopzaal ingestuurd. Het zou as, bloesem, sneeuw of iets van vlinders kunnen zijn. Of alle vier.

Ach ja, toch was het wel vermakelijk. Er is slechts ook één iemand uit de zaal weggelopen gedurende de film, dus dat valt toch best wel mee. Ik ben nieuwsgierig geworden naar de andere film over Hercules, die later dit jaar uitkomt: Hercules: The Thracian Wars. Daarin wordt de Griekse held gespeeld door Dwayne Johnson. Het is echter te hopen dat hij wel met goede filmmakers mag gaan werken. En dat ze de boeken er eens grondig op gaan nalezen.

Rick