Food

Risotto met pompoen

Risotto, het is één van mijn lievelingsgerechten. En vooral risotto met pompoen staat hoog aan het lijstje.

In de winter, wanneer ik écht de tijd heb, maak ik altijd één keer de zeer uitgebreide versie van dit recept. Zelf de pompoen roosteren in de oven, kastanjes halen in het bos, paddestoelen uitzoeken op de markt en lekkere parmezaan proeven bij de delicatessenwinkel. Een duur grapje, maar het is bijna therapeutisch. Zoveel rust heb ik maar eens per jaar!.Voor vandaag geen moeilijke handelingen, maar gewoon de simpele en goedkopere versie. 

Zeer belangrijk: schenk voordat je gaat koken een glas wijn voor jezelf in. Dat is van groot belang voor het eindresultaat!

Wat heb je nodig

Voor de risotto

- 300 gram risottorijst (arborio)
- 150 milliliter droge witte wijn
- 100 gram Parmezaanse kaas - 2 grote stengels bleekselderij
- 2 kippenbouillonblokjes
- 2 tenen knoflook
- 1 grote ui
- klont boter
- olijfolie

Voor de rest

- 250 gram kanstanjechampignons
- 250 gram pompoen
- 4 plakken ontbijtspek
- pittige paprika/ cayennepoeder

Benodigdheden

- 1 lage koekenpan
- 1 hoge koekenpan
- waterkoker

Ingrediënten pompoen-risotto

Staat het glas wijn klaar? Ja? Dan kan je aan de slag!

Bak in de lage koekenpan de plakken ontbijtspek. Dit doe je door ze eerst vijf minuten op laag vuur te laten bakken, ze vervolgens om te draaien en ze daarna nog vijf minuten laten bakken. Leg ze daarna op een stuk keukenpapier, zo worden ze lekker knapperig.

Als je slim bent koop je de voorgesneden versies van de ingrediënten. De ui, pompoen en champignons kan je gewoon voorgesneden kopen. Zo hoef je alleen nog maar de bleekselderij te snijden, dat scheelt toch een hoop tijd. Zo niet, dan moet je alles nog even  aan de slag!

Schil de buitenste laag van de bleekselderijstengels. Door ze te schillen voorkom je dat er 'draden' in je risotto komen. Snijd de stengels vervolgens fijn tot kleine blokjes. Zet nu de hoge (koeken)pan op een laag vuur. Verwarm wat boter en olijfolie en de pan en pers de teentjes knoflook erbij. Voeg nu de ui en bleekselderij toe. Laat dit ongeveer vijf minuten rustig doorkoken. Tijdens het wachten kan je alvast de kaas raspen of je geniet even rustig van je wijn. Ik zou het laatste doen!

Weeg nu 300 gram risottorijst af. Doe een extra scheut olijfolie in de hoge koekenpan en voeg de risotto hierbij. Roer dit gedurende een minuut goed door, net zolang totdat de korrels 'glazig' zijn. Doe nu de wijn in de pan en laat het even doorkoken.

Vul ondertussen de waterkoker met een liter water en zet deze aan. Als het goed is zijn de plakken spek inmiddels redelijk krokant. Leg deze op een bord met keukenpapier, dit heb je straks weer nodig. Gebruik de pan vervolgens op de kastanjechampignons en de pompoen in te bakken. Zet dit op een laag vuur aan en roer het af en toe door.

Wanneer het water kookt, kan je verder. Pak nu bouillonblokjes en verkruimel deze over de risotto. Voeg nu steeds een scheut kokend water bij de risotto. Wanneer je merkt dat de risotto droger begint te worden, dan voeg je een volgende scheut toe. Herhaal dit proces net zolang totdat het water op is. Proef nu of de risotto gaar genoeg is.Een kleine 'bite' is prima, maar het moet niet zo zijn de je halve gebit breekt. Als dat het geval is, dan moet je nog wat water toevoegen en blijven roeren. Beoordeel dan zelf wanneer de rijst naar wens is.

Rasp nu de Parmezaanse kaas en roer deze, samen met een klont boter, door de risotto. Voeg nu ook de pompoen en kastanjechampignons bij de risotto. Breng het vervolgens op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Verdeel de risotto nu over vier borden, verkruimel de stukjes ontbijtspek en rasp nog een klein beetje Parmezaan over elk bord.

Tijd om aan tafel te gaan! Eet smakelijk!

Sander

PS: Risotto leent zich heel makkelijk voor allerlei variaties. Heb je bijvoorbeeld nog kruiden als tijm, salie of basilicum over, gebruik deze dan. Of ben je vegetarisch? Vervang dan de kippenbouillon door groentebouillon. Geitenkaas is ook altijd een lekkere combi.