Lifestyle

Op (Klompen)pad in eigen dorp #3

Trek die laarzen vast uit het rek, want de nieuwste 'Op pad in eigen dorp' wordt een avontuur waar Freek Vonk jaloers op is.

Al tijden stond het op mijn bucketlist om de natuur rondom Barneveld eens te ontdekken. Volgens menig wandelaar is die namelijk 'echt niet te missen'. Onder het mom '25 is het nieuwe 70' ging ik daarom laatst op pad. Op het Klompenpad wel te verstaan. Door Utrecht en Gelderland vormen Klompenpaden - te herkennen aan de bordjes met klompen - bijzondere wandelroutes. Eén van de meest bijzondere loopt door Gemeente Barneveld. In natuurgebied Het Paradijs om precies te zijn. Daar wilde ik meer van weten.

klompenpad barneveld paradijs

wandelen barneveld klompenpad paradijs


Vamos a la Klompenpad Barneveld

Op een bloedhete zondag stap ik op mijn fiets richting het startpunt aan de Achterveldseweg. Dit kan twee kanten opgaan: in Sander-stijl per traumaheli afgevoerd worden of gewoon heelhuids de finish halen. Spannend! Gewapend met een rugzak en camera trotseer ik de eerste paar meters zigzaggend over het rommelige erf van een boerderij. Eerlijk gezegd geen heel welkom begin, want het voelt zo toch ergens als inbreken. Ik besluit het geloei van de koeien maar te volgen en kom al snel bij het volgende bordje uit. Eentje die recht de wei inwijst.

Banjerend door het weiland voel je jezelf weer even een jochie van 6 dat zoekt naar de perfecte locatie voor zijn hut. Zorgeloos op avontuur tussen de koeien die ondertussen rustig grazen. Want dankzij de ANWB-stelletjes in matching fluorescerende jacks kijken ze inmiddels nergens meer van op. Zelfs niet van een verdwaalde kip die ontsnapt is uit de naastgelegen bioboerderij. Kon ik maar hetzelfde zeggen...

paradijspad barneveld

het paradijs barneveld klompenpad


Een echt avontuur

Een lichte hartverzakking en een mogelijke vogelgriep rijker, vervolg ik mijn route door Het Paradijs. Het dichte bladerdek van het natuurgebied zorgt gelukkig voor een aangenaam temperatuurtje. Cancel die traumahelikopter dus maar!

Na een half uur lopen besef ik dat ik verder nog niemand ben tegengekomen. Het zorgt ervoor - excuus voor deze vreselijke uitspraak - dat ik mezelf echt even één met de natuur voel. Helemaal zen genieten van alle verschillende soorten landschappen die Het Paradijs kent. Het ene moment blubber je tussen het riet door, een paar minuten later trotseer je varens om over een beekje te springen en daarna wandel je tussen de hoge bomen. Alsof je op avontuur bent richting het onbekende. Het heeft bijna iets Amerikaans. Uren lopen zonder enig teken van de buitenwereld. Wanneer gebeurt dat nu nog?


Tip: ga je het Klompenpad Barneveld lopen? Neem de bordjes zo letterlijk mogelijk. Vooral niet zelf interpreteren. Een pijl naar links is ook echt naar links. Scheelt je een hoop teruglopen 😉

Waar Freek jaloers op is

Het gebrek aan medewandelaars zorgt wel voor de nodige ontmoetingen. Met dieren dan. Als een echte Freek Vonk speur ik het Paradijspad af naar tekenen van leven. Het zijn vooral hitsige duiven en geile merels die achter elkaar aanvliegen, maar af en toe heb ik geluk. Zo zit er plots een hazelworm midden op het pad. Het beestje is lekker aan het opwarmen en is niet van plan weg te gaan. Echt heel tof en uniek.

Maar daar blijft het niet bij. Even later schiet er een salamander voor mijn voeten langs, trap ik bijna op een bijzondere kever en word ik achterna gezeten door een valse zwaan. Gebeurt je ook niet dagelijks.

Kijk tijdens het wandelen vooral regelmatig in de lucht. Om vogels te spotten, maar met name voor de bijzondere 'huisjes'. Wist je bijvoorbeeld dat er mega vogelhuisjes bestaan voor uilen?


Tip: neem echt voldoende drinken (en eten) mee. Ik loop volgens mij best snel en was al ruim 3 uur bezig om het Klompenpad uit te lopen. Onderweg kom je ook niets tegen, dus wees hier op voorbereid.

Dikke aanrader!

Na bijna 3 uur en 10+ kilometer zie ik in de verte het beginpunt weer opdoemen. Het verbaast mij eerlijk gezegd hoe geweldig ik het vond. In je eentje door het bos wandelen klinkt op papier namelijk nogal kansloos, maar het was zo leuk!

De lentezon die je door het bladerdek zag schijnen, de geur van dennentakken die mij aan Zuid-Frankrijk deed denken, dieren die je nog nooit hebt gezien en alle verschillende soorten landschappen. Hoe cliché het ook klinkt: het voelt echt even als vakantie. En dat allemaal vlakbij je eigen dorp.

Trek die laarzen dus aan en ga zelf met deze route op avontuur in Het Paradijs. Doen hè!

Sander


PS: nog tips wat ik in de volgende 'Op pad in eigen dorp' moet gaan doen? Laat het mij vooral weten!