Food

Kwarktaart met mango en gember

Een keer geen lekkernij vol met Oreo's, stapels chocoladerepen en kilo's monchou. Nee, dit frisse recept is totaal het tegenovergestelde. Denk de suiker, roomboter en slagroom weg en deze kwarktaart is zelfs fitboyproof 😉 Zie het als de moderne variant op die uberranzige kwarktaart met lange vingers en mandarijnen die oma vroeger uit een pakje toverde. Maar dan véél lekkerder!

Het recept voor deze kwarktaart is niet moeilijk, maar vergt wel redelijk veel handelingen en wachttijd. Dus ben je op zoek naar een snelle taart? Check dan hier een van onze andere recepten.


Wat heb je nodig?

Voor de siroop

- 180 gram suiker
- 180 milliliter water
- 15 gram verse gember (zo'n 5 cm)
- een stengel citroengras

Voor de bodem

- 250 gram roomboterkoekjes
- 100 gram roomboter
- 5 gram verse gember

Voor de vulling

- 500 gram magere kwark
- 250 milliliter slagroom
- 8 gelatineblaadjes
- een grote citroen (of 2 kleintjes)
- een rijpe mango

Voor de topping

- 3 passievruchten
- 2 gelatineblaadjes
- scheutje water
- snufje suiker

recept kwarktaart mango gember

Begin met het maken van jouw eigen gembersiroop. Breng daarvoor het water aan de kook met suiker en een stengel citroengras. Breek deze eerst een paar keer, zodat de smaken beter vrijkomen. Was daarna de gember, snijd in een paar stukken en voeg toe. Laat dit een kwartier op laag vuur pruttelen en zet daarna in de koelkast om af te koelen.

Maal in een keukenmachine de koekjes fijn. Voeg naar eigen smaak nog een paar stukken geschilde gember toe. Ik zou een klein stukje van zo'n 2 à 3 centimeter dik gebruiken voor een subtiele smaak. Smelt daarna de roomboter en maal door de koekjes. Druk het koekmengsel zachtjes aan op de bodem van een springvorm van zo'n 22 à 24 centimeter. Net wat je in huis hebt. Tip: leg een stuk bakpapier op de bodem. Zo voorkom je dat de kwarktaart later blijft plakken. Zet vervolgens in de koelkast.

Ga weer verder met bakken op het moment dat de siroop helemaal is afgekoeld. Leg de gelatineblaadjes in een laagje water. Schrob daarna de citroen schoon, snijd deze doormidden, knijp het sap uit en breng op een laag vuur met de gelatineblaadjes aan de kook. Klop ondertussen de slagroom stijf. Rasp de schil van de uitgeknepen citroen door de slagroom en spatel vervolgens de kwark en het citroenmengsel erdoor. Doe hetzelfde met de gembersiroop, maar haal deze eerst even door een zeef zodat er geen stukjes in de taart komen. Meng alles rustig door elkaar tot een glad geheel. Verdeel 1/2 van het mengsel over de bodem en zet een half uur in de vriezer.

Snijd daarna de rijpe mango in dunne plakjes en verdeel over de taart. Roer voor een mooi contrast een klein scheutje rode aanmaaksiroop door de overgebleven vulling. Verdeel over de rest van de kwarktaart en zet minimaal 3 uur in de koelkast om op te stijven.

Leg na die tijd de gelatineblaadjes in een laagje water en lepel ondertussen de passievruchten uit. Breng allebei met een scheutje water en snufje suiker op laag vuur aan de kook. Roer door totdat de gelatine is opgelost en verdeel over de bovenkant van de kwarktaart. Een halfuurtje laten afkoelen en je kunt aanvallen.

Eet smakelijk!

Sander