Food

Geen Pasen is compleet zonder Haantje Pik

Als dorp of stad tel je eigenlijk niet mee zonder lokale lekkernij. In Arnhem houden ze van hun meisjes, Den Bosch is dol op zijn bollen en in Barneveld lopen we massaal uit voor onze Haantjes Pik. Een haantje wat? Haantje Pik! Enigszins vergelijkbaar met een Zeeuwse bolus, maar dan - dit had je hopelijk al door - in de vorm van een haan. En natuurlijk véél lekkerder 😉

In onze blogserie 'Op pad in eigen dorp' duik ik in de geschiedenis van deze spraakmakende snack. Want die titel mag het Haantje Pik zeker dragen. Van wie 'de lekkerste' heeft tot de 'officiële' verkoopperiode. Elke Barnevelder heeft er zo zijn eigen opvattingen over. Iets wat elk jaar weer voor de nodige ophef zorgt. Zelfs op onze Instagram. It's part of the deal.


Wat maakt een Haantje Pik een Haantje Pik

Zijn het je ogen, is het je stem, zijn het de woorden die je zegt als ik weer bij je ben? Oftewel: hoe herken je nou - als buitenstaander - een echt Haantje Pik? Het begint allemaal bij de vorm van het broodje. Deze moet enigszins lijken op een haan of kip. Nu denk je vast: Sander, dûh. Maar met duizenden stuks per week komt het wel eens voor dat de bakker niet altijd 100% scherp meer is en jouw variant lijkt op een Haantje Aangereden Kleiduif. Dat vergeven we de beste man of vrouw.

Verder koop je ze alleen bij de bakkers in Barneveld én hebben de haantjes altijd een knapperige laag kaneelsuiker aan de buitenkant. Hier komt de 'pik' dus vandaan.


Throwback naar de plek waar het in 1899 allemaal begon: Bakkerij Koot


Een oud haantje

De oorsprong van de naam is en blijft zelfs na ruim 125 jaar een raadsel. Gelukkig zijn er genoeg theorieën. Zo zou de naam gebaseerd zijn op Barneveld's reputatie als kippendorp. Logischer is de connectie met Pasen. Traditiegetrouw wordt het 'palmpaashaasje' namelijk alleen bereid in de 7 weken voorafgaand aan het paasweekend. Inmiddels liggen de Haantjes Pik al vanaf januari in de vitrines. We vinden ze gewoon te lekker.

Minder raadselachtig is de herkomst. Het staat vast dat Bakkerij Koot in 1899 als eerste begon met de verkoop van de Barneveldse haantjes. Vijf generaties later maken zij deze nog altijd naar het originele en geheime recept.


Maar wie heeft de lekkerste?

Bij Koot mogen ze dan de eerste zijn, maar inmiddels is de bakker al een aantal decennia niet meer de enige. Binnen Barneveld draait het voornamelijk om drie spelers: Bakkerij Koot, Echte Bakker van der Veer en Bakkerij de Vries. Allemaal met een eigen variant en vooral een eigen fanclub. Elke Barnevelder heeft zijn of haar eigen favoriete adresje.

Wie de lekkerste heeft, kunnen (en durven...) we dus echt niet te zeggen. That's up to you. Koop gewoon bij alledrie een Haantje Pik en doe een eigen smaaktest. Geloof ons: het is de moeite waard om er eens voor naar Barneveld te rijden.

Bakkerij Koot
"Het enige echte recept komt bij Bakkerij Koot vandaan. Al sinds 1899 wordt het Haantje Pik op dezelfde manier gemaakt."

Echte Bakker van der Veer
"Als enige bakker in Barneveld geven we een extra twist aan onze Haantjes Pik. Bij Echte Bakker van der Veer voegen we een beetje briochedeeg toe. Hierdoor smaakt elk haantje lekker zoet."

Bakkerij de Vries
"Wat die van ons het lekkerst maakt? Wij bakken ze kort af, zodat de Haantjes Pik nét gaar zijn. Dat maakt ze zacht en smeuïg. En daarbij heeft Bakkerij de Vries als enige een oogje. Maakt ze extra herkenbaar in de supermarkten waar ze ook liggen."


Toegegeven: het zijn niet de meest fotogenieke broodjes. Dat maken ze weer goed met hun smaak.


Dat wil ik ook!

Leuk Sander, al die verhalen over een heerlijk, ontzettend lekker Haantje Pik. Dat maakt natuurlijk hongerig. Dat begrijp ik als geen ander. Voor de Barnevelders: je weet wat je te doen staat. En voor iedereen buiten de regio: wees gerust! De bakkers maken buiten Pasen om jaarlijks een paar uitzonderingen. Zo bakken ze elke zomer, zes donderdagen lang, Haantjes Pik tijdens de Oud Veluwse Markt.

Kan je daar écht niet op wachten? Probeer dan eens dit recept van Ohmyfoodness. Komt aardig in de buurt als ik oud-Barnevelder Sabine mag geloven. Hoe dan ook (alvast) eet smakelijk!

Sander


Nu ben ik natuurlijk nieuwsgierig: waar haal jij je favoriete Haantje Pik? Laat je reactie achter op Facebook en maak kans op een van de 25 zakken 😄