Kijkbuis

Recensie: Friday Night Lights

'Clear Eyes, Full Heart, Can't Lose!' Het is de inspirerende slogan van de Amerikaanse Footballclub The Dillon Panthers uit de fantastische serie Friday Night Lights.

De serie gaat verder na het succes van de gelijknamige film uit 2004, welke ook geregisseerd werd door schrijver-regisseur Peter Berg. Het op waarheid gebaseerde verhaal kent vijf seizoenen en is inmiddels gestopt. In Nederland is Friday Night Lightsnooit op televisie te zien geweest. En da's (een) doodzonde.

Coach Eric Taylor heeft een zware last op zich genomen. Hij is met zijn vrouw en dochter verhuisd naar de kleine stad Dillon, ergens te midden in Texas. Eric heeft de baan aangenomen als hoofdcoach van de Dillon Panthers, de plaatselijke footballclub die iedere vrijdagavond in actie komt. De spelers van de Panthers, nog maar tieners die op de middelbare school zitten, zijn uitgegroeid tot lokale volkshelden en krijgen in de stad voorrang bij sollicaties, stoelen in de bioscoop en meisjes. Vooral het laatste is opmerkelijk: iedere spelers krijgt zijn eigen rallygirl, een soort groupie die er alles aan doet om het leven van de footballer aangenamer te maken. Rallygirls zijn niet echt de slimste meisjes van de klas en zijn onderling competitief; zo lijkt het haast een wedstrijd te zijn om zo schaarst mogelijk gekleed naar school te komen. Tsja, daar hebben wij als kijker geen moeite mee.

Wanneer de Panthers een wedstrijd verliezen, zijn de winkels in de stad de volgende dag gesloten. Er worden 'te koop'-borden geplaatst bij de huizen van spelers en coach. Zij worden vervolgens nijdig aangekeken in de supermarkt, het tankstation en de snackbar, verzamelpunt en hangplek van bijna alle spelers. Football leeft enorm in de stad en iedereen kijkt uit naar de vrijdagavond, wanneer de stadionlampen aanspringen en hun zoon, neef, vriend, buurjongen, collega of kleinzoon weer aan de bak mag.

Al tijdens z'n eerste wedstrijd gaat het al helemaal mis voor coach Taylor. Zijn eigen opgeleide superster, quarterback Jason Street, maakt een verkeerde tackle en breekt hierbij een paar van zijn rugwervels. Coach moet improviseren en stelt de verlegen, introverte Matt Saracen op, die later in het seizoen verliefd wordt op de dochter van de Coach. Matt weet zich op het veld prima staande te houden en groeit uit al gauw uit tot waardige opvolger, met alle privileges en gemakken van dien. Jason daarentegen, raakt verlamd en belandt in een rolstoel. Onder begeleiding van 'lekker wijf maar wat een enorme kutstem' Lyla, zijn vriendinnetje, verloopt de revalidatie voorspoedig en kan Jason aan de slag als assistent-coach onder coach Taylor.

Het verhaal introduceert meerdere hoofdspelers van wie de kijker alles te zien en te weten krijgt. Het prettige aan deze serie is dat het verhaal niet groots en meeslepend is, maar juist klein en verfijnd, waardoor je als kijker het idee hebt dat je geen enkel aspect mist maar toch een hoop ziet in iedere aflevering. De vele intieme en ontroerende scènes bevatten situaties die iedere kijker herkent en kan terugkoppelen naar zijn of haar eigen leven. Daar waar je in eerste instantie zou denken aan de ultieme sportserie, richt Friday Night Lights zich juist heel weinig op de sport zelf.

De dialogen in de serie zijn om te smullen en doen geen moment gescript of geregisseerd aan. Dit is mede te danken aan het fantastische spel van alle hoofdrolspelers. Coach Taylor en zijn vrouw Tami (Connie Britton) zetten een echtpaar neer dat makkelijk in het echte leven ook getrouwd had kunnen zijn. Sterker nog, ik betrapte mijzelf erop dat ik er een beetje van baalde toen ik las dat dit niet het geval is.

Coach Eric Taylor (Kyle Chandler) verdiend een eervolle vermelding. Chandler is er meesterlijk in geslaagd voor mij een personage neer te zetten die perfect invulling geeft aan al z'n functies. Vader, coach, inspirator, mentor, visionair en vriend. Chandler speelt zijn rol alsof het een biografie van zijn eigen leven is geweest: hij ís coach Taylor. De verrassende twist aan het einde van het eerste seizoen zal dan ook menig fan, en daar schaar ik mijzelf ook onder, hebben doen laten schrikken.

Zijn er ook nog kritiekpuntjes? Ja. Hoe sterk het verhaal ook is, toch zijn er een aantal zijwegen genomen die ik niet helemaal begrijp. Zo verdwijnt er in seizoen drie zomaar opeens een personage uit de show. Daarbij duurt het een paar afleveringen voordat de verlamde Jason weer ter tonele verschijnt. Dieptepunt was de moord die plotseling gepleegd werd: een volkomen belachelijke gebeurtenis die helemaal niet bij deze serie past. Een pijnlijke misser.

Verder zijn er een aantal zaken waar ik mij niet direct aan stoor, maar welke wel opvallen. De scholieren uit Dillon bijvoorbeeld, moeten allen tieners van rond de 16/17 jaar voorstellen, maar de daadwerkelijke leeftijd van deze acteurs is vaak veel hoger. Gevolg: Afgetrainde kerels en rondborstige dames, en dat al in de derde klas. Was het maar zo'n feestje.

Een opvallend punt is dat mobieltjes wel verboden lijken te zijn in Texas. Je ziet ze niet. In Friday Night Lights gaat iedereen nog op bezoek bij elkaar voor een goed gesprek, praat je nog gewoon tegen je teamgenoot die naast je in de bus zit, onderweg naar de finale om het kampioenschap te halen en de kroeg is om gezellig een biertje te drinken. Niet om je status te updaten op Facebook.

Friday Night Lights is bij uitstek de serie waar iedereen van gaat houden. Het vreemde is dat ik er de afgelopen jaren niet van gehoord heb, terwijl het een grote hit is (geweest) in Amerika. De serie lijkt vanwege haar relatief onbekende sport, American Football, in Europa niet door te breken bij het grote publiek. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe jammer dat is. Kijken!

Rick