Travel

Citytrip Lissabon

Dit weekend bracht ik samen met mijn vriendin een paar dagen door in de hoofdstad van Portugal. De stad van de zeven heuvelen ligt heel fraai aan de rivier de Taag en biedt een mooie combinatie van historie, sfeer en cultuur. Denk daar een lekker klimaat bij en je hebt dé stad gevonden voor een fijne citytrip.

Wij hadden zo'n ANWB Extra Reisgids mee en daar staan een beetje de standaard reistips in. Dat is hartstikke leuk om wat achtergrondinformatie over Lissabon te lezen, maar erg verrassende dingen staan er niet in. Bij deze een paar gratis bezienswaardigheden waarmee jouw citytrip in Lissabon nog leuker wordt.

Citytrip Lissabon, hier moet je heen:

1. Neem de metro

Eerlijk is eerlijk: die Portugezen weten hoe ze fatsoenlijke metrostations moeten bouwen. Deze zien er namelijk prachtig uit en zijn schoon, veilig, goed verlicht en sommige bevatten prachtige kunstwerken. Bovendien rijden de metro's op tijd en betaal je voor 24 uur onbeperkt reizen, nog geen 6 euro. Vanaf het vliegveld ben je in 25 minuten in het centrum; dat scheelt je in vergelijk met de taxi ruim 15 euro.

2. Van fado naar jazz

Elke reisgids en reisblog vermelden hetzelfde: ervaar het Portugese levenslied, de fado. Dit is de oudste stedelijke volksmuziek in de wereld en vertegenwoordigt het hart van de Portugese ziel. Behoorlijk zware kost dus, die je vooral in de arme wijken van Lissabon kan horen. Mijn advies: luister dat een uurtje aan en duik vervolgens één van de vele jazzbars in! Bijvoorbeeld Hot Clube de Portugal, volgens de kenners een van de beste jazz club ter wereld.

3. Bezoek een voetbalstadion

Een echte voetballiefhebber zal het waarschijnlijk wel weten, maar Lissabon kent twee grote internationale voetbalclubs: Benfica en Sporting Lissabon. Een lastige keuze, maar wij hebben uiteindelijk voor het stadion van Benfica gekozen: Estádio da Luz. Tijdens de tour kom je op het veld, in de kleedkamers, de perskamer en loop je een 'rondje' door het stadion. Ontzettend leuk om te doen, ook voor de vrouwen. Overigens stopt de metro voor de deur.

4. Nationaal Pantheon

Wie aan het zwerven is door de smalle straatjes in de wijken Alfama of Graça, kan zomaar eens uitkomen bij het Nationaal Pantheon van Santa Engrácia. En zo niet: regel dat. Dit prachtige 17e eeuwse monument is namelijk een hele bijzondere ervaring. Binnen sta je plots voor het graven van o.a. ontdekkingsreiziger Vasco da Gama en Amália Rodrigues, de meest invloedrijke fadozangeres in de geschiedenis. Beklim daarna de koepel en geniet van een prachtig uitzicht over de stad. Studenten betalen slechts 2 euro!

5. Miradouros: Castelo de São Jorge - Graça

Een stad die op zeven heuvels is gebouwd biedt vanzelfsprekend ook een aantal mooie uitzichten. Van de vele opties vonden wij vooral die van Castelo de São Jorge en Miradouro da Graça de moeite (lees: de klim) waard. Vanuit het kasteel kijk je over de hele stad uit en ook de ruïnes zelf zijn indrukwekkend, want je mag daadwerkelijk overal lopen en kijken. Goede wandelschoenen is een must!

6. Portugal, wijnland!

Ja hoor, niemand die ons vooraf even vertelde dat Portugal zo'n fantastisch wijnland is. Lissabon barst van de wijnbarretjes en de ene is nog leuker dan de ander. Vooral The Corkscrew Wine Bar vonden wij erg fijn. Het personeel heeft ontzettend veel kennis over de vele Portugese wijnen die ze in huis hebben. Bestel er een lekkere kaas- en vleesplank bij en geniet van de jazzmuziek op de achtergrond.

7. Bairro Alto

Over een mooie wijncollectie in een toffe wijnbar gesproken: Grapes & Bites in de bruisende wijk Bairro Alto is ook fantastisch. Heerlijke kleine gerechten en lekkere wijnen, vooral de dessertwijn (witte port) is zalig. Bairro Alto is het uitgaansgebied in Lissabon en je vindt er tientallen kleine café's en restaurants. Overdag heerst er een prettige sfeer en 's avonds proef je het nachtleven op straat. Zeg vriendelijk 'nee' tegen alle drugsverkopers, want die lopen daar veel. Zeker als (jonge) toerist wordt je veel aangesproken.

8. Laagseizoen

Wij hebben Lissabon in januari bezocht en dat is eigenlijk heel goed bevallen. Er werd veel regen voorspelt, maar daar is slechts 10% van gevallen. In mijn reisgids las ik over topdrukte en lange rijen bij toeristische attracties, maar daar hadden wij nu totaal geen last van. Bovendien is het lekker rustig op straat en begeef je je tussen de locals. Daarbij is het beklimmen van al die heuvels met 17 graden een stukje aangenamer dan dat je dat doet in 30 graden en felle zon. Aan te bevelen dus!

Rick