Food

Smaakt je koffie zuur of bitter? Dit kan er zijn!

Koffie is natuurlijk best intensief qua smaak, daar houd je als koffiedrinker rekening mee. Maar het is ook weer niet de bedoeling dat het té zuur of té bitter is. Heb je het idee dat dit aan de hand is? Dan is er waarschijnlijk iets mis. Drink dan niet gewoon door, maar achterhaal de reden en pas aan waar nodig. Met dit lijstje kom je een heel eind.

Niet jouw smaak

Dat jij je koffie te zuur of te bitter vindt smaken, hoeft in essentie niet direct te betekenen dat de koffiebereiding niet goed is. Dit kán natuurlijk het geval zijn, maar er is eerst iets anders om te proberen. Test een andere koffiesoort uit! Van een heel ander merk, zoals Lavazza koffie. Proef vervolgens weer eens goed: wat vind je nu van de smaak? Het kan namelijk gewoon zo zijn dat de koffie die je gebruikt niet helemaal (meer) naar wens is. Dan is het tijd om over te stappen naar iets nieuws.

Onjuiste maling

Als je je koffie zelf maalt, is het belangrijk om op de juiste maling te letten. Koffiebonen kennen per soort namelijk een andere ideale maling! Filterkoffie heeft een grove maling en espresso een fijne maling. Let daarom op de specifieke maalgraad per koffiesoort. Er is sprake van invloed op de smaak als dit niet goed gaat. Een te grove maling kan koffie bijvoorbeeld wat zuurder maken. En dat wil je niet!

Water bij de koffie

Ook het water bij de koffie speelt een aanzienlijke rol. Als het te koud of te heet is, heeft dit een effect op de smaak. Zo maakt koud water de koffie zuurder, maar maakt heet water de koffie bitterder. Helaas kan het zo zijn dat de temperatuurregeling in je koffiemachine niet meer nauwkeurig genoeg is. Dit kun je laten maken of je kunt voor een ander apparaat gaan.

Koffiezetapparaat niet goed schoon

Maak jij je koffiezetapparaat wel vaak genoeg schoon? Ontkalken kun je bijvoorbeeld maar beter iedere maand doen. Zeker als het al maanden geleden is, kan dit een negatieve invloed hebben op de smaak van je koffie. Kalk en koffieresten kunnen meekomen. Ook kan je machine hierdoor minder goed of minder snel gaan doorlopen, wat invloed heeft op de smaak. Maak je apparaat daarom eens grondig schoon, met bijvoorbeeld reinigingstabletten. De kans is groot dat je koffie hierna weer beter smaakt!

Branding en afkomst van koffie

Ook de branding en de afkomst van de koffie tellen mee. Hoe donkerder de koffie is gebrand, hoe bitterder de koffie smaakt. Als je jouw koffie dus te bitter vindt, is koffie met een lichtere branding misschien meer iets voor jou. Probeer het eens uit! Lichter gebrande koffie kan weer wat zuurder zijn, dus daar moet je van houden. Verder wordt wel gesteld dat koffie uit Afrika wat zuurder van smaak is, en koffie uit Zuid-Amerika bitterder. Hier kun je dus ook nog een onderscheid in maken! Haal in huis wat het best bij jouw smaakvoorkeur past.