Looks

Met deze tips zorg je goed voor je gebit

Zorg goed voor je gebit, je hebt er maar één van! Dat niet alleen, een mooi gebit zorgt dat je vol zelfvertrouwen durft te lachen. En dat is veel waard. Maar hoe kun je je gebit nu het beste verzorgen en onderhouden? In dit artikel lees je handige tips.

Gebit corrigeren

Kijk allereerst of het nodig is om je gebit te corrigeren. Misschien heb je vroeger een beugel gehad, maar staan je tanden toch weer schever. Het kan ook zo zijn dat je geen beugel hebt gehad, maar nu je tanden recht wil laten zetten. Dit kan met een onzichtbare beugel, anders dus dan de slotjesbeugel, want je ziet hem nauwelijks zitten. Na een aantal maanden staan je scheve tanden weer veel rechter. Dit geldt ook voor een spleetje tussen je tanden. Ook op latere leeftijd kun je dit dus nog gewoon laten corrigeren, als dit je wens is.

Gebit laten checken

Het is vandaag de dag makkelijk om een beugel te nemen bij DR Smile. Dit is al een belangrijk deel van onderhoud aan je gebit, want rechte tanden zorgen voor een schoner en gezonder gebit. Maar er zijn meer manieren van zorg om aan te denken. Laat je gebit ook regelmatig controleren door een tandarts. Het liefst twee keer per jaar, anders in ieder geval een keer per jaar. Een tandarts kan immers precies zien hoe het ervoor staat met je gebit. Zijn er gaatjes of ontstekingen? Of is er sprake van andere problemen? Pak het meteen aan. Vind je het spannend om naar de tandarts te gaan? Er zijn speciale tandartsen te vinden voor mensen met tandartsangst. Maar je kunt bij iedere tandarts gewoon aangeven dat je het spannend vindt. De tandarts hoort hier vervolgens rekening mee te houden. 

Gebit zelf reinigen

Onderhoud van je gebit zit hem natuurlijk ook in de reiniging ervan! Een groot deel hiervan pak je zelf op. Poets je tanden twee keer per dag, en doe dit twee minuten per keer. Dat is de essentiële basis. Een keertje het poetsen overslaan kan niet direct kwaad, maar maak hier geen gewoonte van. Het is ook eigenlijk zo gepiept! Daarbij kun je nog je tanden flossen of ragen, om tandplak en meer vuil beter weg te krijgen. Dit zorgt ook weer voor een frissere adem. Denk er tevens aan om je tong te reinigen, met een tongschraper bijvoorbeeld. Hoe beter je dit allemaal bijhoudt, hoe soepeler het ook gaat. In het begin kan tanden flossen bijvoorbeeld best wat pijn doen, maar je tandvlees kan er vanzelf beter tegen – hier moet je wel wat geduld voor opbrengen. 

Gebit laten reinigen

Reinig je gebit niet alleen zelf, maar laat dit ook door de mondhygiënist doen. Doorgaans verwijst je tandarts je hiernaar door, na een controle. Of je kunt los een afspraak maken bij de mondhygiënist. Hoe vaak dit nodig is, verschilt per persoon. Je kunt het bijvoorbeeld een paar keer per jaar doen, om het netjes bij te houden. Bespreek dit goed met je tandarts of met je mondhygiënist. Hoewel je zelf al een heleboel vuil weghaalt met het poetsen en flossen van je tanden, blijft er nog altijd tandplak en meer zitten. Dit kan je mondhygiënist juist weer verwijderen, met speciale tools. Hierna voelt je gebit ook weer heerlijk fris en schoon aan. 

Gebit accepteren

 Ieder gebit is anders! Daarom luidt onze laatste tip, accepteer je gebit zoals het is. Natuurlijk kun je er bepaalde dingen aan aanpassen en er zo goed mogelijk voor zorgen, maar verder is jouw gebit ook gewoon zoals je gebit is. En zo past het bij jou! We hebben de neiging om heel kritisch te zijn over ons uiterlijk, onder andere over ons gebit. Maar door je gebit te accepteren, durf je gewoon vrijuit te praten en lachen. En dat is wat telt!