Food

Ga je een diner organiseren? Ontdek jouw wijnmatch!

Als je het weekend gaat inwijden met een diner voor vrienden en familie, wil je daar natuurlijk ook een elegante wijn bij serveren. Een vrolijke bubbel om mee te beginnen, en een stijlvolle wijn die het hoofdgerecht goed aanvult. Om je te helpen, geven we je bij ieder soort gerecht een mooie aanrader. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over of je wel de juiste match maakt, en kun je je volledig focussen op je menu zelf en op de aankleding!

Aperitief

Begin de avond met een sprankelende bubbel om te proosten. Als aperitief is een Blanquette de Limoux een echte aanrader. Deze wijn heeft een speels en fris karakter en een zachte, verfijnde mousse. Voor de liefhebbers van de wat kruidigere bubbel, is een glas frisse Cava Brut Reserva een mooie optie: hartig, vol smaak en toch toegankelijk. Serveer eventueel bij de mousserende wijn een kleine amuse, zoals olijven, blokjes oude kaas of geroosterde cashewnoten.

Wijn bij wild

Bij het hoofdgerecht mag je gerust een wat stoerdere en complexere wijn op tafel zetten met wat meer body. Zeker als er wild op het menu staat zoals hertenbiefstuk of hazenpeper. Bij zo’n verfijnd en exclusief stukje vlees matcht een rode wijn met wat diepgang en allure. Een geschikte partner voor bij wildgerechten is bijvoorbeeld een Chianti Classico of een Cote du Rhone wijn zoals een schitterende Rhones Villages. Deze wijn is krachtig en heeft intense aroma’s van rijpe bosvruchten. In de verte proef je hints van verse tijm, wat perfect smaakt bij een mals stukje wild.

Vegetarisch hoofdgerecht met kaas

Maak je een vegetarische maaltijd met kaas in de hoofdrol? Bij gerechten zoals bijvoorbeeld ravioli met paddenstoelen en gorgonzola, of een ovenschotel met geitenkaas en pompoen past een mooie houtgerijpte rode wijn. Schenk bijvoorbeeld een klassieke Rioja of een Italiaanse Barolo. Deze rode wijnen hebben aangename aroma’s en pittige tannines en sluiten daarom goed aan bij het romige van de kaas. Ook kan een Bourgogne wijn een mooie balans bieden, bijvoorbeeld de Crémant de Bourgogne. Deze mousserende wijn is vol van smaak en heeft levendige, krachtige aroma’s van rijp fruit en geroosterde amandel. Een verrassende aanvulling bij de pittige kaassoorten.

Hoofdgerecht met vis

Serveer je vis zoals makreel of zalm uit de oven? Bij deze vette en smaakvolle vissoorten is een ronde witte wijn erg geschikt. Naast Cabernet Sauvignon doet ook bijvoorbeeld een fruitige en bloemige Chenin Blanc het verrassend goed bij zalm of makreel. Bij magere vis zoals dorade, tong of gebakken kabeljauw is een Pinot Grigio dan weer een perfecte begeleider, vanwege zijn speelse frisheid en hoge zuren die het goed doen bij de zachte, delicate vis.

Conclusie: maak je diner compleet met een mooie bijpassende wijn en geniet van een onvergetelijke avond!