Column

Als heiden in een christelijk bolwerk

Al decennialang is Barneveld in de ban van de SGP. Normaalgesproken kan je met 100% zekerheid zeggen dat de partij de grootste wordt, maar deze gemeenteraadsverkiezing lijkt het tij enigszins te keren. Lukt het Barneveld om zich te ontketenen uit de machtige arm van de zwaar christelijke SGP?

Sinds jaar en dag heeft de SGP het in Barneveld voor het zeggen. Met 8 van de 31 zetels vormen zij de grootste partij. Logisch, want ben je in bepaalde kringen geboren, dan stem je automatisch op christelijke partij. Vrouwen? Die staan niet op de kieslijst. Homo's? Die bestaan niet. En denken aan de medemens? Denken wel, maar 'rekening houden met' zeker niet. Waar de partij een enorme aanhang heeft, begint nu de Barneveldse weerstand te groeien. Anno 2014 wil de mens immers meer dan rust, reinheid en regelmaat!

Deze gemeenteraadsverkiezingen hangt er een nieuw soort spanning in de lucht. Het lijkt op 19 maart helemaal niet meer te gaan om welke idealen je hebt, maar om de vraag: SGP of niet? De tegenstand tegen de partij begint namelijk steeds grotere vormen aan te nemen. Mensen kiezen bewust voor één partij, puur om de SGP een hak te zetten. Voor een buitenstaander is dit misschien vreemd, maar voor veel Barnevelders is dit de meest logische keuze. Samen met het CDA en de ChristenUnie, bij elkaar goed voor 18 zetels, is Barneveld een bolwerk van christelijke partijen. Als niet-christen is hier dus heel lastig verandering in te brengen.

"Ik Koos, u koos" Ja, hippe Koos heeft gekozen voor een creatieve slogan![/caption] Mijn leven lang maakt de SGP namelijk al keuzes voor mij. Op zondag heb ik niet de mogelijkheid om even boodschappen te doen. Als kind kon ik op zondag niet lekker zwemmen, omdat het zwembad maar kort open was. En op zaterdag gaan de kroegen om 2:00 dicht. Niet compleet de schuld van de SGP, maar zij hebben hierin wel een verdomd grote lepel in de pap gehad.

Toch stoort mij vooral de hypocrisie waarmee de SGP te werk gaat. Zolang het vanuit de Bijbel is goedgekeurd, wordt het bestempeld als waarheid. God heeft het immers zo gewild, dus dan moeten wij zo handelen. Het is je goedrecht om dit gegeven voor jezelf te hanteren, maar leg het anderen niet op. Als jij op zondag naar de kerk wilt, waarom zou een ander op die dag dan niks mogen ondernemen? Iedereen heeft andere normen, waarden en opvattingen die gerespecteerd dienen te worden. Het opdringen van jouw mening aan een hele gemeente, waarvan een groot deel ook niet gelovig is, dat lijkt mij niet de manier waarvoor ons politieke stelsel is bedacht.

Wat mij betreft slaat Monique Rosbergen van Pro98 de spijker precies op zijn kop. Tijdens het verkiezingsdebat zei zij: „De SGP wil anderen hun beleving van de zondag opleggen en zich boven de wet plaatsen." Hierop antwoordde SGP'er Koos van der Tang: „Wij hanteren puur Gods wet als uitgangspunt." Zo'n antwoord haalt toch het bloed onder je nagels vandaan!?

Wat gebeurt er als de SGP eens niet de grootste zal worden? Ik denk dat de veranderingen niet enorm zullen zijn, maar wel degelijk invloed hebben. En vooral op de zondag, want deze dag is nu streng christelijk ingedeeld. Moet Barneveld dan elke zondag haar deuren opengooien? Nee, dat hoeft wat mij betreft ook echt niet. Ik snap heel goed dat ondernemers op zondag vrij willen houden en met hun gezin doorbrengen. Maar, ga niet verbieden om op zondag wat te ondernemen. Ik denk dat Barneveld veel beter functioneert als iedereen eens gerespecteerd en gehoord zou worden. Niet één partij die het beleid bepaalt, maar samen tot een fijn dorp komen waar iedereen zich thuisvoelt.

Wat valt er dan te doen aan dat enorme christelijke front? Weinig vermoed ik, maar wie niet waagt wie niet wint! In de strijd tegen Koos van der Tang en kompanen stem ik dit keer op Pro98. Normaal klinkt een combinatie van PvdA en D66 mij vreselijk in de oren, maar voor vandaag maak ik een uitzondering. Als ik de geluiden om mij heen hoor, ben ik niet de enige die deze keuze heeft gemaakt. Dus wie weet kunnen wij samen een blok vormen tegen het opgeheven vingertje van de SGP.

Voor wie dat nog niet gedaan heeft, ren snel naar die stembus. En voor de niet Barnevelders: ik houd jullie op de hoogte!

Sander