Food

Carrot cake met roomkaas-botercrème

Als kind heb je vast weleens de vreselijk slechte grap over 'het konijn dat naar de bakker gaat' gehoord. Worteltjestaart, vies hè? Een grap die er vermoedelijk onbewust voor zorgde dat ik tot een paar jaar terug weigerde een hap te nemen van een stukje carrot cake. Het leek mij namelijk echt niet lekker. Nou, veel fouter had ik niet kunnen zijn!

Carrot cake, oftewel worteltjestaart vindt zijn oorsprong natuurlijk in het obesitas opwekkende walhalla Amerika. En net als cheesecake, is het hier inmiddels ook niet meer weg te denken uit de winkels. Als het zelfs door huisvrouwen met kort, pittig kapsel bij de Hema wordt besteld, dan weet je dat het echt opgenomen is in onze samenleving. Heel origineel is het dus niet meer, maar dat maakt het er niet minder lekkerder op. Daarom vandaag mijn favoriete recept voor: carrot cake met roomkaas-botercrème

Wat heb je nodig

Voor de cake

- 360 gram bloem
- 250 gram wortel
- 225 gram zonnebloemolie
- 220 gram basterdsuiker
- 60 gram walnoten
- 40 gram rozijnen
- 3 bananen
- 3 eieren
- 2,5 eetlepel kaneel
- 1 eetlepel nootmuskaat
- 1/2 zakje bakpoeder (4 gram)
- flinke snuf zout

Voor de crème

- 450 gram poedersuiker
- 200 gram roomkaas
- 150 gram boter
- scheutje vanille-aroma

Verwarm de oven voor op 180 graden

Prak in een grote kom de bananen fijn en roer daarna (met behulp van een keukenmachine) de basterdsuiker, zonnebloemolie en eieren er doorheen. Laat het beslag rustig doorroeren en rasp ondertussen de wortel fijn. Voeg handje-voor-handje de wortelrasp toe, zodat de wortel goed 'opgenomen' wordt. Schep voorzichtig de bloem, het bakpoeder, de rozijnen, de walnoten, kaneel, nootmuskaat en een snuf zout door het beslag en roer tot het een glad geheel is.

Vet een grote springvorm in met boter en bedek de bodem met bakpapier. Giet hier nu het carrot cake-beslag in en zet het 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven. Haal na de baktijd de taart uit de springvorm en laat het afkoelen op een rooster.

Wacht minimaal een uur voordat je de roomkaas-botercrème gaat maken, want anders smelt het van je carrot cake af. Voor de crème roer je de poedersuiker, roomkaas, zachte boter en het vanille-aroma net zolang door elkaar totdat je een smeuïge massa hebt.

Snijd nu de carrot cake horizontaal doormidden en besmeer het midden en de bovenkant met de crème. De taart eventueel versieren met wat walnoten en daarna kan die in zo'n 8 tot 12 stukken gesneden worden. Eet smakelijk!

Sander

PS: dit recept is gebaseerd op de worteltaart van Menno uit Heel Holland Bakt